Anders Levén: Meny á la Mallorca

Utöver allt annat på Balearerna så frapperas man av den ständigt närvarande, ljuvligt doftande och fantastiska maten som man stöter på överallt.
Här har vi låtit Anders Levén hämta inspiration från Mallorcas kök och han har tagit fasta på att grillad fisk är stående på menyerna runt om på ön, ofta Sanktpersfisk men också Seabream, som Anders valde. Fläskkött är också vanligt och ofta ser man den i matkompositioner med kålrot, som ju vi svenskar är bekanta med. Den heter till och med ”swede” på engelska.
Som inledning till vår Mallorcameny bjuder Anders passande nog på en smakrik mandelsoppa med vindruvor och rostad mandel.
Mandelsoppa Anders Levén

Mandelsoppa med vindruvor och rostad mandel

4 personer

  • 2 dl skållad och skalad mandel
  • 1 liten gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl kycklingfond
  • olivolja
  • salt, peppar
  • gröna druvor samt några rostade mandlar


Gör så här:
Fräs löken i lite olivolja, i med mandeln, koka med vitt vin, fond och grädde. Det tar cirka 15 minuter. Smaka av och mixa väl, servera i en djup tallrik med druvor och rostad mandel.

seabream_harissamjonnas

Grillad Seabream med harissamajonnäs & citron

4 personer

  • 2 st fiskar (räkna en halv fisk per portion)
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk harissa
  • salt & peppar
  • Citron
  • Lillgurka


Gör så här:
Grilla fiskarna enbart smaksatta med salt och peppar, helst på utegrillen förstås för att få fram den äkta medelhavstonen. När fiskögonen vitnar är fisken klar och filéerna lossnar lätt.
Blanda majonnäs och harissa, salt och peppra. Servera med kokt potatis, citronklyftor och lillgurka.
flaskfile_patanegra_kalrot

Grillad fläskfilé med kålrot, patanegra, lök och vitlök

4 personer

  • 200 g fläskfilé per portion
  • 3 dl tärnad kålrot
  • 8 små rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 serrano eller patanegra (tärnad)
  • 3 dl kalvfond
  • rödvin efter smak
  • 1 paprika (tärnad)
  • 6 st vinbärstomater


Gör så här:
Koka kålroten i lättsaltat vatten i tio minuter. Fräs hälften av den hackade löken, vitlök och skinkan i olivolja, tillsätt kålroten, vinet och fonden samt lite kryddor. Koka ihop under cirka 20 minuter, tillsätt paprika, resten av löken och de hela vinbärstomaterna. Grilla fläskfilén tills den håller 59° C som kärntemperatur.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:55 den 20 december 2013.