Bästa champagnerna i stort test

champagnetestDet är svårt att inte älska champagne. Världens Viners provningspanel slås, efter nästan 100 provade flaskor bubbel, över den höga lägstanivån. Att det var gott, visste vi. Men så gott?!

Världens högsta lägstanivå? Tveklöst! Visst finns det stolpskott, men mer som undantag som bekräftar regeln.

Vad man kan konstatera är att producenterna lyckats få oss att köpa ett vin för 300 kronor och uppåt utan att blinka, och därtill närmast förbehållslöst älska drycken.

De senaste åren har det visat sig att vi konsumerar skumpa som aldrig förr och att lilla Sverige, litet i ett globalt dryckesperspektiv, har över 1 000 olika champagner på marknaden, ses med rätta som ett fenomen. Men kanske är det inte så konstigt. Vinkonsumtionen i Sverige har ökat radikalt och vi är villiga att betala mer än någonsin för flaskan.

Klart att skumpan växer. Inte bara när det vankas nyår. Men det gäller att hitta de där riktiga godbitarna. Något som gjorts i Världens Viners stora test. Närmare 100 av de bästa champagnerna har provats blint.

Och resultatet är både det förväntade och det högst överraskande.

Bäst i champagnetest

champ4

Standard

Guld
7723 Diebolt-Vallois Brut, Diebolt-Vallois (Prime Wine Sweden AB) 359 kr
Lite rökig i smak och doft, generös med fin koncentration. Härlig fyllighet med lång eftersmak och en avslutande skön push. Överraskande med bra syra och härlig frukt i riktigt fin balans.

Silver
81232 Folies de la Marquetterie Taittinger, BS (Fondberg) 469 kr
Mjuk och rund med mycket smak och fina bubblor. Sprider värme i kroppen, fyllig, charmig, ett vin som sticker ut från mängden.

Brons
7600 Louis Roederer Carte Blanche (Demi Sec), Louis Roederer (Vinunic AB) 379 kr
Fruktigt, balanserad sötma, överraskande bra, uppenbar syra. En riktig klassiker med sin fina sötma som gör att vinet är förträffligt till ädelost eller dessert.

champ3

Rosé

Guld
7405 Gosset Grand Rosé, Gosset (Divine AB) 459 kr
Fruktigt, finstämt i mycket publikfriande stil. Vi hittar ett överflöd av arom, solvarma hallon, mogna jordgubbar. I smak massor av hallon, jordgubbar i rikligt fruktsyrlig komplex stil med lager på lager av upplevelser.

Silver
96111 Louis Roederer Rosé 2008, Louise Roederer (Vinunic) 495 kr
Torrt, stramt, elegant både i smak och doft, mycket hustypiskt i den elegantare stilen. Bra längd där syra och brödighet framträder, välbalanserat!

Brons
81422 Henriot Brut Rosé, Henriot, BS (Mondo Wine Sweden AB) 419 kr
Lite rökigt, fruktigt samtidigt med lite kolatoner i avslut. Finfint! Ett vin som utmärker sig med sina påtagliga komponenter som rök, rostat bröd och smörkola.

champ2

Årgång

Guld
88285 Pol Roger Blanc de Blanc 2002, Pol Roger, BS (Ward Wines AB) 575 kr
Trevligt i elegant, stram stil. Massor av skön citrusfrukt, bra komplexa toner och samtidigt rund i eftersmaken. Stram och elegant i sin mycket hustypiska stil. En, kort sagt, fenomenal 2002:a från ett imponerande hus.

Silver
72467 Dehours Lieu dit Les Genevraux 2005, Dehours (Enjoy Wine & Spirits) 429 kr
Fruktig, frisk med lite minerala inslag, behaglig eftersmak. Kul med 100 procent Pinot Meunier! Tilltalande, insmickrande, fylligt!

Brons
77622 Collet Brut Millesime 2004, Champagne Collet, BS (Haugen-Gruppen AB) 365 kr
Rejäl syra, fortfarande ganska ungt men på väg att öppna upp sig. I smak bra balans, fina brödiga toner med ett stänk mineralitet.

champ1

Prestige

Guld
7428 Dom Pérignon 2003, Moët & Chandon (Moët Hennessy Sverige AB) 1 247 kr
Mycket brödig och fyllig, i omisskännlig hustypisk stil. Fin frisk fruktighet, utvecklade rostade toner, torrt med lång eftersmak i tydligt mångfacetterad stil. En riktig klassiker och pålitlig som en gammal vän.

Silver
7579 Bollinger Grand Année Brut 2004, Bollinger (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel) 849 kr
Stram, friskt syrlig, rejäl dos fruktighet med massor av mineralitet, närmast rökig. Smaken är uppiggande med sin friska syra, lite brödiga toner som kommer att utvecklas finfint. Ännu mycket ung!

Brons
96906 Louis Roeder Cristal Brut 2002, Louis Roederer (Vinunic AB) 1 595 kr
Massivt inslag av kakor, trevligt balanserad i mycket ungdomlig stil. I smak elegant, smakrikt i ytterst påtaglig mineral stil. Vinet är mycket ungt och bör lagras i ytterligare tio år.

Etiketter:

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:39 den 20 mars 2014.