Bengts bubbla bästa bubbelglas

Efter en högst ovetenskaplig glastest var Världens Viners redaktion överens: Bengt Frithiofssons specialdesignade champagneglas är bäst i test.

Champagneglas

Vi ställer upp fyra mot varandra. I dessa häller vi i en standardchampagne. Det kunde egentligen varit vilken som helst, för det är inte champagnen som ska provas, utan glasen.

Alltså: Vilket glas är bäst för upplevelsen av de dyra bubblorna?

Invändningarna är naturligtvis legio. Ska man inte ha årgångschampagne i Riedel och passar det verkligen med champagne i ett Ikeaglas? Ja, så där kan man hålla på. Men på redaktionen vet vi att champagne serveras i allsköns olika glas och få är de som faktiskt lägger ner större vikt vid vad glasen faktiskt ger vinet. Bara det är snyggt och att det finns tillräckligt många.

Men vi tror att ambitionen idag är högre än så bland många champagnelovers och att fundera en extra stund på glasens inverkan, och att kanske lägga en liten extra slant på det, är att göra vinet en tjänst. För det är givet, lägger man ner 300 spänn på en flaska vin, då är det dålig ekonomi att servera det i ett glas som får champagnen att dofta och smaka ordinärt bubbel.

I turordning hittar Bengt Frithiofssons Bubbel, Åhléns lite större, Ikeas klassiker Svalka och slutligen Riedels Celebration.

Ikeas glas gör vinet en stor otjänst, det är vi överens om. Doften krymper och smaken blir närmast anonym. Inte ens priset, 39 kronor för ett sexpack, lockar längre. Sist på listan, tveklöst.

Åhléns-glaset är elegant, har lagom volym utan att vara för noveau riche och priset dessutom överkomligt, 49 kronor styck. Doften kommer fram på ett elegantare vis och det är lagom stort för att doften också framträder vid inmundigandet. Ett riktigt kap!

Silverplatsen norpas av Riedel Celebration. Kanske skulle detta hamna överst, men det är en smula för stort och en smula klumpigt. Doften däremot framträder rejält liksom smaken, det är sobert skört och känns helt enkelt välproducerat.

Överst på prispallen hamnar vinlegendaren Bengt Frithiofssons Bubblan. Jo, glaset heter faktiskt så. Och det har sin förklaring. Längst ned på glaset är det som en liten bubbla så att det blir extra skjuts när man snurrar upp aromen. Enda problemet är en liten för knubbig rundning på glasets kant. Annars är det lagom tunt, det ser innovativt ut, är visserligen bara ganska elegant men både smak- och doftmässigt kommer komplexiteten i vinet väl fram, precis som man vill.

Inköpsställen:

  • Ikea 39 kr/6 pack (Ikea)
  • Åhléns 49 kr/st (Åhléns)
  • Riedel Celebration 435 kr/2 pack (Öl & VinMagasinet)
  • Frithiofsson-Ek, bubblan 449 kr/4 pack (Kitchenstore.se)
Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:23 den 20 mars 2014.