Lysande prestigebubbel på klurig årgång

Årgång 2005 är inte helt lättbedömd när man kommer till Champagne. Men Taittingers Comtes de Champagne klarar balansen alldeles utmärkt.

Taittingers-Comtes-de-ChampagneDet är en kontroversiell årgång, 2005. Några menar att den är riktigt bra samtidigt som andra tycker den ligger under ett normalår.

En av de prestigechampagner som fått mycket beröm är Comtes de Champagne Blanc de Blancs, huvudnumret från Taittinger. Ambulerande representant för både hus och familj, Clovis Taittinger, är också nöjd, men samtidigt lyhörd för kommentarer. En lunch med pocherad sej och sås på champagne senare, är han på gott humör.

‒ Bra att ni alla fall inte blev förgiftade, säger han med den självironi som det anstår en ung gentleman.

Att champagnen blir väl emottagen visar sig ganska snart. Huset har annars gått från klarhet till klarhet, inte minst på den svenska marknaden. Vi ser en 70-procentig försäljningsökning på deras Non Vintage i Sverige.

Anledningen till detta är dels att de syns i media i större utsträckning, dels att de lanserat champagnen i en presentbox. Men det är bara halva sanningen. Den andra ligger i att vinet helt enkelt upptäcks av fler och att många förblir huset troget.

‒ Kritiken vi får är bara av godo, inte minst den negativa. Vi vet att vi inte är perfekta men vi strävar alltid efter perfektion, säger Clovis Taittinger.

Visst är vinet ännu en smula knutet men så småningom känner man den lena, förföriska mjukheten, det brödiga, lite gräddiga tonen i kombination med hög syra och en fin mineralitet i längd. Vinet är en smula rundare än årgången innan, men tveklöst, en av de allra bästa prestigerna från årgång 2005.

Bara en sådan sak lovar gott. Inte minst för framtiden.

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:23 den 20 mars 2014.