Spansk mat med Anders Levén

Världens Viners mästerkock Anders Levén siktar in sig på den berömda svarta Ibéricogrisen som till skillnad från vita grisar faktiskt kan skala ekollon, vilket den utfodras kontinuerligt med för att skinkan pata negra ska bli så bra som möjligt. Allra bäst anses Paleta Iberica de Bellota vara, och ”bellota” betyder just ekollon. Anders använder också bacon från samma svarta gris – panceta de ibérica, men som huvudrätt blir det gryta på skuldran.

mustig-gryta

Mustig gryta på fläskskuldra & vita bönor

4 portioner

  • C:a 800 g skuldra
  • En skuren vitlök
  • 3 dl passerad konserverad tomat
  • 1 morot i tärningar
  • 100 g blekselleri
  • 2 chorizokorvar (picante = kryddstarka) i skivor
  • rosmarin, kyndel salt, peppar, olivolja
  • 30 stora vita bönor hemkokta eller i konserv (elefantbönor)


VINTIPS
Gago 2010
Toro
(nr 97114, 149 kr)
Gör så här:
Bryn köttet och lägg allt i grytan utom bönorna. Koka upp och sjud på svag värme i cirka 1,5 timma, det går bäst i ugnen på 140 °C. Mot slutet tillsätts bönorna och kokas i cirka 10-12 minuter. Krydda och njut med en bit bröd. En utmärkt god och mustig rätt som passar i höstrusket.

majspure

Paleta Iberica de Bellota med färsk majspuré

4 portioner

  • 10 skivor tunt skuren Paleta Iberica de Bellota
  • 1 majskolv, färsk
  • grädde
  • salt & peppar


VINTIPS
Pesquera Reserva 2008
Ribera del Duero
(nr 72732, 249 kr)
Gör så här:
Kornen från färsk majskolv kokas direkt i grädde, salt och peppar i cirka 20 minuter. Mixa och passera till en fin puré. Njutbart ihop med skinkan.

Fylld paprika sardiner

Fylld paprika & underbara sardiner

4 portioner

  • 4 minipaprikor, råa
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 rostade paprikor (konserv), finhackade
  • sardiner, i olivolja
  • salt & peppar


VINTIPS
Marqués de Riscal 2012
Rueda
(nr 6001, 76 kr)
Gör så här:
Blanda de finhackade lökarna och rostade paprikorna, salta och peppra. Gröp ur paprikorna och fyll dem med blandningen, toppa med underbara sardiner.

Fylld paprika

Pancetarullad potatis med färsk salvia

4 portioner

  • 2 stora potatisar
  • 12 skivor panceta de ibérica
  • färsk salvia
  • salt & peppar


2097_camposVINTIPS
Campos Góticos Tempranillo
Ribera del Duero
(nr 2097, 89 kr)
Gör så här:
Skala och skär potatisarna i grova stavar och koka dem i 10 minuter. Rulla en skiva panceta runt varje potatisstav och stek i olivolja och salvia. Servera kryddade med salt och peppar.

champonjoner i vitlök

Vitlöksstekta champinjoner fyllda med räkor

4 portioner

  • 12 stora färska champinjonhattar
  • 12 nyskalade räkor
  • 3 vitlöksklyftor
  • olivolja, smör
  • havssalt och grovmalen vitpeppar


VINTIPS
José Pariente Verdejo 2012
Rueda
(nr B79658, 120 kr)
Gör så här:
Tryck in räkan i den fotlösa champinjonhatten så den ligger som en rävunge, stek i olivolja med mycket vitlök, salt och peppar.

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:38 den 20 mars 2014.