Vinsugen pensionär i rekordsvindel

Vinsugen fransk pensionär fingerade sin egen död för att slippa rekordhöga vinräkningar. Men nu har den franska rättvisan hunnit ifatt honom.

Tagit springnota på krogen någon gång? Det kan ju anses ganska oskyldigt när man läser om vad den 68-åriga franska pensionären Jean Claude Belpaume satt i system. Han ska, enligt förundersökningen, ha beställt vin under falskt namn i flera år från närmare 20 leverantörer. Det har varit allt från enklare bordsvin till exklusiv champagne.

Så långt allt ok. Men när det sedan var dags att betala visade han prov på stor kreativitet, om än inte rumsren sådan. Han har sedan tidigare låtsas vara advokat i olika sammanhang och den talangen tycks ha kommit väl till pass när räkningarna och de efterföljande kraven började strömma in.

Svaren kom från advokat Belpaume som kunde meddela att beställaren av vin hunnit avlida, skriver Decanter. Några leverantörer skickade kondoleansbrev, andra blev mer misstänksamma. Och mycket riktigt, beställaren av vin, Jean Claude Belpaume i egen hög person, levde och hade det ganska gott ställt, i alla fall i vinkällaren.

Men till sist hann alltså den franska rättvisan ifatt den pensionerande vinsvindlaren som nu riskerar fängelsestraff. Han lär dessutom bli skyldig att betala tillbaka åtminstone en del av de över motsvarande 350 000 kronor han har vinräkningar på.

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:19 den 20 mars 2014.