CO2-neutralt vin från Down Under

incn0vgl9x7jiggjf3raVinserien 80 acres från den australiensiska vinproducenten Wakefield ska ha varit först i världen med att bli certifierad som CO2-neutral enligt ISO 14044. Nu lanseras 80 acres både som rött och vitt vin på svenska marknaden.

Wakefield Taylors grundades i slutet av 1960-talet när familjen Taylor köpte land i Clare Valley och började plantera vin. Idag är märket Taylors det femte största i Australien och de egna vingårdarna i Clare har nu växt till över 500 hektar.

På den svenska marknaden släpps nu två viner under den CO2-nautrala serien 80 acres.

– Vi har satsat stort på en miljömässigt hållbar vinproduktion eftersom lanskapet i våra australiska hemtrakter är väldigt ömtåligt och klimatmässigt utsatt, säger Neil Hadley MW, exportchef på Wakefield.

ISO-certifieringen innebär för konsumenten att det är möjligt att köpa och dricka vin utan att belasta varken miljön eller klimatet. Klimatneutralitet är även en hörnsten i Systembolagets sortimentsarbete där man satsar på att driva utvecklingen mot en mer hållbar dryckesproduktion.

– Vi är tacksamma för att Systembolaget har valt oss och att vi får vara en del av Systembolagets viktiga satsning på hållbarhet, genom att äntligen få möjligheten att lansera 80 acres i Sverige, avslutar Neil Hadley MW, exportchef på Wakefield.

Svensk importör är Enjoy Wine & Spirits.

Fotnot. ISO 14044 är en standard för kartläggning av den koldioxidbelastning som vinproduktion orsakar. Den är heltäckande på så vis att man går ned på enskild produktnivå vilket innebär att allt från själva odlingen, produktion av glasflaskor och vin, transporter, lager, distribution, försäljning och slutligen återvinning av glas efter att flaskan har druckits upp räknas med. Kompensation sker genom inköp av statligt kontrollerade utsläppsrätter.

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:36 den 20 mars 2014.