Film om världens värsta vinbedragare planeras

Rudy Kurniawan har sin givna plats i vinhistorien. Men det är knappast i smickrande sammanhang. Han är nämligen anklagad för att vara historiens värsta vinbedragare. Och nu ska hans liv bli film.

Den indonesienfödde affärsmannen Rudy Kurniawan sitter på den anklagades bänk. Och det är inte för några småsaker han nu riskerar 20 år bakom galler. Hans liv som vinbedragare är en studie i uppfinningsrikedom och manipulativ skicklighet.

Rudy-Kurniawan-arrestedExempel 1. Under flera år beställde han exklusiva viner på krogar i New York dit han bjudit affärskontakter. Men middagarna avslutades alltid med att han ville ta hem tomflaskorna, som ett minne över den trevliga stund han haft. Vad ingen visste var att han fyllde tomflaskorna med fulvin, korkade igen och sålde dem senare på auktion.

Exempel 2. Vid en razzia i hans lägenhet i Los Angeles hittade polisen en buteljeringsfabrik i miniformat. Här fanns tomflaskor, exklusiva, nytryckta etiketter, en korkförslutningsmaskin och en liten förteckning över hur man tillverkar vin.  Att dra slutsatser vad han gjort här, var inte svårt, menar nu åklagarmyndigheten.

Han var dessutom ett känt ansikte bland vinnoblessen i världen och sågs med avundsjuka bland många. Frågan många ställde sig var hur han kunde komma över så mycket exklusivt vin. Och hur hade han råd? Idag vet vi svaret.

Många är hans förfalskningar som han sedan sålt på auktion. Bland annat talas det om flera flaskor Cheval Blanc, Château Lafite Rothschild, Château Latour och Château Mouton Rothschild, alltså några av de mest exklusiva viner som går att få tag på.

Samtidigt har många fascinerats över hur han lyckats med sina bedrägerier i en möjligen naiv bransch. Och att det pågått så länge. Att hans liv därför nu blir föremål för en dokumentärfilm är kanske inte ett dugg förvånande.

Bakom filmteamet ligger både franska och brittiska intressen. Filmen går under arbetsnamnet Sour Grapes, sura druvor. Och är tänkt att bli klar till december 2014.

Men än är det inte sagt hur historien slutar. Den 24 april senare i år faller nämligen domen. Rudy Kurniawan riskerar, om han blir fälld, minst tjugo års fängelse.

För mer info, gå in på:

http://newyork.cbslocal.com/2013/12/19/mistakes-doomed-wine-counterfeiter-rudy-kurniawan/

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:55 den 3 februari 2014.