Helgen är räddad!

632364

Vitt

En bourgogne, visst, men inte från stundtals svindyra norra delen. Istället hämtar vi vinet från Mâconnais, i mitten ungefär, ett ganska okänt område, eller snarare: underskattat.

Men den som söker… hittar ett riktigt skönt vitt vin på Chardonnay med massor av frukt, citrustoner, det är friskt, örtigt med mineral och en smula fat. Gott och balanserat helt enkelt och till en god fiskgryta med saffran och skaldjur är det… ja, enastående.

Kolla efter Saint-Véran Réserve 2012 (nr 5602) av producenten Joseph Deshaires. Pris 121 kr. Svensk importör är Concealed Wines

http://systembolaget.se/5602

495204

Rött

I Argentina har man koll på kött och rött vin, gärna när det kommer till druvan Malbec. Erfarenheterna från denna druva är minst sagt motsägelsefulla, å ena sidan överextraherat, å andra sidan stramt. Men i ett skönt mellanläge, ett vin tillverkat för att drickas nu, kan ett Malbec-vin vara precis det man behöver.

Patagonien är det senaste i landet där tangon annars är kung och härifrån kommer just detta vin med sin tydliga fruktighet, men det är balanserat (inget sticker ut för mycket) och mycket drickvänligt med mörka frukttoner. Passar utmärkt till en entrecote, lite vitlökssmör samt med sallad på ruccola och edamamebönor med lite citron över.

Vinet är Intimo Malbec 2012 (nr 2041) av producenten Humberto Canale. Pris 82 kr. Svensk importör är The Wine Team.

http://systembolaget.se/2041

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:36 den 3 februari 2014.