Recept: Amarone och svensk husmanskost

Vem hade trott det? Men att dricka amaronevin till svensk husmanskost är överraskande gott. Här finns det sötaktiga i vinet som gifter sig med maten, frukten som fångar upp fräschören och eldigheten som finfördelar det feta.
Se där en förklaring till varför vi i Sverige är världsbäst på att dricka det röda vinet från amaroneland. Det vet Johannes Videhult, kock som här serverar lysande kombon mellan det två av bästa världar.

Matjesill

Matjessill med mandelpotatis, korinter, kavring och brynt smör

  • 4 hela matjessillfiléer
  • 4 kokta mandelpotatisar
  • 20 korinter
  • 4 msk stekta kavringbitar
  • 100 g smör
  • 1 msk hackad gräslök


VINTIPS
Masi Campolongo Di Torbe
Amarone Classico
(Nr 72293, 689:-)
Gör så här:
Skala och skär mandelpotatisen i 1/2 cm tjocka skivor och lägg ut på tallriken. Skär matjessillen i tunna skivor och lägg ovanpå potatisen.
Skär kavringen i små kuber och stek i 25 g smör. Lägg i korinterna på slutet och lägg upp över sill och potatis.
Lägg resten av smöret i en kastrull och ställ på spisen. När smöret skummar och doftar hasselnötter, häller man smöret över sillen samt strör den hackade gräslöken över sillen.

Janson m aborre

Stekt abborre med en liten Janssons frestelse, bönor och dill

Fatkaraktären i Costasera är mycket tydlig och precis det en rätt med gräddig karaktär vill ha för att hitta samklang, det körsbärslika i vinet fångar dessutom upp det sötaktiga i ansjovisen samtidigt som alkoholen bryter ner lite av det feta. Kvar är en fin balans där vinet lyfter maten.

  • 600 g abborre, filead och skinnfri
  • 400 g riven potatis
  • 1 gul lök
  • 100 g ansjovisfiléer samt spadet
  • 3 dl grädde
  • 150 g bönor
  • 10 g dill
  • Samt smör till stekning och till bönor


VINTIPS
Masi Costasera Amarone Classico
(nr 2345, 269:-)
Gör så här:
Jansson
Skala och riv potatisen på grova rivjärnet. Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda potatis, lök och ansjovis med spadet samt lite salt och vitpeppar (tänk på att spadet är salt så var lite försiktig med saltet) och lägg i en ugnsform. Häll grädden över och baka i ugn 200 grader c:a 30 min eller tills potatisen är mjuk och den har fin färg.

Abborren
Salta och peppra abborren och stek den i smör (det ska vara rejält med smör i pannan). Vänd fisken efter c:a 2 min och stek andra sidan, ös då gärna fisken med smöret så fisken blir riktigt gyllen¬brun.

Bönorna (haricort verts, bondbönor eller andra)
Ansa bönor och koka i lätt saltat vatten tills de är klara. Lägg ner en klick smör och dillen samt lite salt och blanda runt.

Piggvar

Ugnsbakad piggvar med stekfläsk, kantareller och appassimentoreduktion

Vinets lite nötiga fatkaraktär, med både fat och vanilj öppnar upp för kantarellerna. Smörstekt fisk har dessutom alltid trivts bra ihop med fattoner i vin, det är smakrikt från båda håll, mat och vin och håller samman smakerna på ett förtjänstfullt sätt.

  • 4 bitar piggvar med ben och skinn, c:a 350 g styck.
  • 100 g rimmat fläsk skuret i tärningar
  • 150 g kantareller
  • 1/2 flaska Masi Campofiorin
  • 2 msk socker
  • 1 dl god mörk buljong, gärna kalvfond


VINTIPS
Serego Aighieri vaio armaron, Amarone Classico
(nr 2419
Pris: 379 kr)
Gör så här:
Piggvar
Lägg fiskbitarna på en plåt och baka i ugn på 140 grader tills den får en innertemperatur av 47 grader vilket tar c:a 20 min. Ta ut den ur ugnen och ta av skinnet. Salta och peppra båda sidorna och lägg upp på tallrik.

Fläsk och kantareller
Stek kantarellerna i smör. När vätskan är borta, tillsätt fläsket och stek vidare, tills både fläsk och kantareller har fått en fin färg.

Såsen
Smält socker till en bärnstensfärgad karamell. Häll på vinet och buljongen. Koka ner till c:a 1 dl återstår. Red med majsena mjöl om den känns tunn. Smaka av med salt och peppar.

Renskav svensk

Renskav med mandelpotatis, messmör, kaffe och kakao samt ett bakat äpple

  • 600 g renskav
  • 1 gul lök
  • 100 g svamp, gärna karljohansvamp
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1/2 morot
  • 5×1 cm rotselleri
  • 600 g mandelpotatis
  • 3 msk messmör
  • 2 msk kaffe
  • 100 g smör
  • Lite kakao
  • 4 små äpplen, gärna Åkerö

VINTIPS
Masi Riserva di costasera
Amarone Classico
Privatimport Pris: 430 kr

Gör så här:
Renskav
Hacka och fräs lök och skav i 2 msk smör, tillsätt sedan svampen. Hacka morot och selleri i små bitar och tillsätt det samt vinet och grädden. Låt sedan koka i 25 minuter.

Mandelpotatismos
Skala och koka mandelpotatisen. När den är mjuk, slå av vattnet och vispa med en elvisp så att potatisen går sönder. Tillsätt kaffe, messmör samt 50 g smör och vispa vidare. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mjölk om moset blir för stabbigt.

Äpplen
Tvätta äpplena och baka i ugn 150 grader, c:a 20 min eller tills de är mjuka.
Vid servering, pudra kakao över moset.

Skånsk kalops med rödbeta

  • 800 g högrev + 1 lök, 1 bit selleri
    och 1 morot att koka med köttet.
  • 2 dl rödvin
  • 4 bitar selleri
  • 4 små morötter
  • 4 steklökar
  • 4 bitar palsternacka
  • 4 rödbetor
  • 20 kryddpepparkorn
  • Salt och peppar


VINTIPS
Masi Mazzano
Amarone Classico
Nr 72542 Pris: 799 kr
Gör så här:
Högrev
Skär högrev i långa bitar så det ser ut som en oxfilé. Koka den sedan i vatten så det täcker samt koka med grönsakerna c:a 2 timmar eller tills den är mjuk (känn med en kniv, den ska släppa från kniven när du drar upp den).
Låt köttet sedan svalna. Koka ner buljongen och tillsätt vinet samt salt och peppar. C:a 2 dl ska återstå. Skär upp köttet i portionsbitar, 1 bit per portion. Salta och peppra bitarna och värm i ugn när det ska serveras.

Grönsakerna
Skala morötter, lökar, palsternackor samt skär selleri bitar och baka i ugn med lite salt och peppar samt smör, c:a 25 min i 170 grader. Koka rödbetorna i vatten tills de är mjuka och skala dem sedan. Kom ihåg att salta dem.
Lägg upp allt på tallrikar, häll på lite sås och krossad kryddpeppar.

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:02 den 3 februari 2014.