Test: Bästa vinerna från Balearerna

Betydligt bättre än sitt rykte. Så kan man sammanfatta intrycken efter en provning av viner från turistparadiset. Högst i topp hamnar en öklassiker.
son_negre
Guld
Son Negra 2010 (Anima Negra, Mallorca) Rött på närmare 95 procent Callet, 5 procent Mantonegro.
Aromatiskt, massor av skön frukt i fin balans med fattoner och en dos eldighet. Det är välbalanserat, elegant mer än fruktextraherat, bra syra, fint återhållen frukt med mjuka tanniner som emellertid ligger kvar mycket länge. Komplext och massor av terroir.

Torre d’es Canongen Negre 2010
Silver
Torre d’es Canongen Negre 2010 (Toni Gelabert, Mallorca) Rött på Merlot, Syrah och Pinot Noir.
Intensiv doft, mycket mineralitet med inslag av eukalyptus och bra fruktiga toner. I smak är vinet komplext med mjuka tanniner, välbalanserat med lång eftersmak.

4 Kilos 2009
Brons
4 Kilos 2009 (Apolonia Viticultors, Mallorca) Rött på Callet, Cabernet Sauvignon samt Syrah.
Bra balans med mörka fruktiga toner, inslag av svart vinbär, lite ceder och en hel del björnbär. I smak är vinet fylligt med rejäl strävhet, pigg syra och en tilltagande längd i komplext säregen stil.

Värda att uppmärksammas

Golós Negre 2010 (Vins Miquel Gelabert, Mallorca) Rött på Callet, Manto Negro och Fogoneu.
Egenartat, fruktigt med eleganta toner, mineralitet, sötfruktigt med finess och en tydlig, mjuk fatton. I smak runt, karaktärsfullt med mineral, frukt, bra syrlighet som håller i sig. Mycket egensinnigt och håller för lagring ytterligare några år.

Syrah 2010 (Son Prim, Mallorca) Rött på 100 procent Syrah.
Charmigt vin med en rejäl dos frukt, möjligen en smula överextraherat som det lätt blir när man inte håller tillräckligt i tyglarna. Men det är välbalanserat och mjukare i sin fruktighet i smak, dessutom välgjort i husets drickvänliga stil.

Menorca Binifadet 2005 (Binifadet, Menorca) Rött på 90 procent Cabernet Sauvignon, 10 procent Merlot.
Överraskande balanserat i doft, viss komplexitet även om mogen frukt dominerar. Fint integrerade fat, ambitiöst, långlivat med riktigt bra syra, mjuka tanniner och en rejäl fruktig karaktär utan att slå över i syltighet.

Pinot Noir 2009 (Toni Gelabert, Mallorca) Rött på 100 procent Pinot Noir.
Mycket druvtyppisk karaktär i Gamla världen-stil, bra syra, nedtonad röd frukt, hallon, jordgubbar både i doft och smak. I avslut finns en tilltalande liten örtighet och en eldighet som ger vinet en extra skjuts.

Merluzo 2011 (Binifadet, Menorca) Vitt på 100 procent Merlot.
Smygande rödvinston, bra frisk karaktär med en uns bitterhet i matvänlig stil, det är rejält fruktigt med bra syra och en längd som känns både välbalanserad och intressant. Det vita vinet är tillverkat på 100 procent Merlot!

Collita de Fruits Callet 2006 (Armero i Adrover, Mallorca) Rött på 100 procent Callet.
Aromatiskt, fruktigt med elegans i doft. Smaken är närmast explosiv, mjuka bär, mörkfruktig med bra syra och elegans i avslut med tydligt ursprung och druvtypiskhet.

Coupatge 2010 (Hort de Sant Patrici, Menorca) Rött på en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot.
Välbalanserat i doft, fint fruktigt, lite återhållet i mer stram stil. I smak fint sammansatt med ganska mjuk tanninstruktur och viss längd. Ett av de allra bästa vinerna från Menorca.

Gran Verán Seleccionado 2010 (Bodega Biniagual, Mallorca) Rött på Manto Negro och Syrah.
Tydlig ursprungskaraktär med väl integrerad fatton, mogen mörk frukt, fin strävhet i väl balans med syran som överraskar med sin fräschör. Långt i eftersmak där fruktigheten dominerar. Ett vin som tillverkas under överinseende av Anima Negras vinstab.

Pedra de Binissalem Blanco 2010 (José L. Ferrer, Mallorca) Vitt vin på Moll.
Säreget och personligt mer än stort, men det finns en skön liten mineralitet i vinet som balanaseras av en fin fruktighet. Vinet har viss syra, känns lätt, friskt med en stålig ton.

Sio 300 2009 (Bodegas Hereus de Ribas, Mallorca) Rött på Manto Negro och Syrah.
Blommiga toner, bra mineralitet i fin kombination med frukt, mörka bär, mogen körsbär. I smak mineralitet, fruktig med mjuka tanniner, helt ok syra, mognadstoner med en aslutande kryddig ton. Lång i eftersmak.

Pedra de Binissalem Negre 2010 (José L. Ferrer, Mallorca) Rött vin på Manto Negro och Cabernet Sauvignon.
Ungt, friskt vin med fräscht solmogen frukt, välbalanserat, mogna mörka bär, inslag av svarta vinbär, choklad, cassis, blommor, mineraler, fat och en avslutande kryddig ton.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:50 den 3 februari 2014.