Test: Bästa vinerna längs Douro/Duero

Rött, vitt, torrt, sött i världsklass. Flera vinintensiva distrikt producerar helt enkelt vin i världsklass och en provning längs med Duero och Dourofloden är inget annat än hänförande.
Världens Viner har plockat fram guldkornen och ger både silver och bronsvinerna högsta betyg.

Ribera del Duero

Malleolus De Valderramiro 2008
Guld
Malleolus De Valderramiro 2008, Emilio Moro Privatimport (Viña Española AB) 737,50 kr
Rik, fint klassisk utvecklad doft, aromatisk bouquet med solmogen frukt, charkuterier, kryddor och fat. Smaken är djup, rikt fyllig med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av plommon, hallon, svarta vinbär, cassis, granatäpple, charkuterier, kryddor, mineraler och nya fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med klassisk frukt, bra syra och lång, aromatisk eftersmak.

Silver
Aalto 2010, Aalto, BS (Divine AB), 375 kr, 75030
Aromatisk karaktär med söta bär, blommor, choklad och vanilj. Smaken är ung, fruktig med bra balans, bra syra och inslag av mogna körsbär, violer, chokladmousse, mineraler och fat. Ett modernt vin med högklassig frukt, bra syra och lång, tät, aromatisk eftersmak med lovande framtid.

Brons
Psi 2011 Bodegas y Viñedos Alnardo, BS (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel), , 279 kr, 95427
Mycket fint karaktärsfullt vin med polerad ekton. Ungt, fruktigt, saftigt och generöst i storslagen publikfriarstil. Mer charmigt än elegant, men väldigt god.

Rueda

Finca Montepedroso 2012
Guld
Finca Montepedrosa 2012 Cantos de Rueda, BS (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel), 99 kr, 79785
Generös, fruktig smak med inslag av persika, vegetativ med rejält tryck och en smula tuttifrutti i doft i bra blandning med en liten krusbärskaraktär. I smak trevligt, lätt kryddigt med frisk karaktär, skön längd i ursprungstypisk stil som dessutom ger rejäl valuta för pengarna.

Silver
Marques de Riscal Finca Montico 2009, Marqués de Riscal, BS (Nigab) 149 kr, nr 71351
Stor doft med toner av vax, citrus och persika. Maffig, koncentrerad smak med komplex sur lie-karaktär. Fint nyanserat och kryddigt i avslut i uppenbar smakrik stil.

Brons
Protos Verdejo 2011, Bodegas Protos, BS (Viña Española AB) 124 kr, nr 71395
Härligt vaxig citrusdoft med vita frukter i mer utvecklad stil. Tät och god smak med mineralrikt avslut i ett vin med stor portion personlighet.

Toro

Pintia Cosecha 2009
Guld
Pintia Cosecha 2009, Pintia, BS (janake wine group AB) 359 kr, nr 79728
Runt, rikt, bussigt vin med massor av solmogen frukt i mer komplex stil. Bra balans, bra syra med inslag av björnbär, hallon, mogna körsbär, cassis, violer, mineraler och fat väl sammansatt. Smakrikt och karaktärsfullt med fin intensitet i överraskande konsumtionsvänlig, smakexplosiv stil.

Silver
Almirez 2010, Teso La Monja, BS (Brewery International Sweden AB) 229 kr, nr 70124
Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt. Bra smakrikedom med fin balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon, granatäpple, blommor, mineraler, choklad och fat.

Brons
Romanico 2009, Dominio de Eguren, BS (Brewery International Sweden AB) 129 kr, nr 75709
Tätt fruktigt vin med lite robust karaktär, ung ungt, friskt vin med solmogen frukt, bra balans. Fin syra i smak inslag av tranbär, hallon, ljus choklad, mineraler och fat. Mycket fördelaktigt pris.

Douro vitt

Guru 2011
Guld
Guru 2011, Wine & Soul (Handpicked Wines Sweden AB) 249 kr, nr 73013
Stor, maffig doft med mycket ek och örtiga toner, inslag av gula plommon i aromatisk, överraskande frisk, komplex stil. Fylligt, simmigt i smak med bra komplexitet och massor av frukt i välbalanserad stil. Helt enkelt överraskande och ytterst välproducerat.

Silver
Redoma Branco 2011, Niepoort, BS (AB Wicked Wine Sweden) 149 kr, nr 79928
Gulfruktig, intressant doft med bokna äpplen, fin balans med liten mineral ton. Rikt och djupt i smak med mjuk syra i viss ursprungstypisk stil. Intressant inte minst som matvin.

Brons
Três Bagos Sauvignon Blanc 2012, Lavradores de Feitoria, BS (AB Wicked Wine Sweden) 139 kr, nr
75806

Trevlig Sauvignon på lite mognare druvor, utan gräs men med allt annat på plats som frukt som drar åt det tropiska. I smak bra syra, läckert tropisk i välgjord, mycket säregen stil.

Douro rött

Redoma Tinto 2010
Guld
Redoma Tinto 2010, Niepoort, BS (AB Wicked Wine Sweden) 279 kr, nr 79357
Dov i doften med mörk, koncentrerat knuten frukt. Här hittar vi en bra balans och inslag av körsbär, violer och blommor samt en mineral karaktär i flera lager.
Kraftigt, läckert, välbalanserat i smak med silkiga tanniner i mycket uppskattad stil. Helt enkelt underbart välpolerad!

Silver
Pintas Character 2010, Wine & Soul (Handpicked Wines Sweden AB) 249 kr, nr 72609
Härligt frisk doft med blåbär och citrusskal, fylligt och djupt i frukten med mörka örtiga bär, fatchoklad och bra uppfriskande syra. Ett djupt, rikt och fylligt vin med modern, aromatisk frukt, bra balans med fin balans och integrerad fatkaraktär.

Brons
Duorum 2011, Duorum Vinhos, BS (Hermansson & Co AB), 99 kr, nr 2559
Tät, aningen syltig björnbärsdoft och mjuk, portvinskryddig smak med blåbär i eftersmaken. Väldigt gott till ett mycket bra pris.

Portvin

Graham’s Vintage Port 1994
Guld
Graham’s Vintage Port 1994, Graham’s (Hjo Grosshandel AB) 699 kr, nr 8183
Djup, rik doft med solmogen frukt, inslag av mörka körsbär, hallon, fikon, choklad, dadlar, kryddor och fat. Bra koncentration i smak, bra syra och lång, återhållen eftersmak. Ett härligt vin som precis börjar öppna upp sig, men också kan vinna mycket på ytterligare lagring. Perfekt för den som inte har mogen vintage på lager.

Silver
Fonseca Guimaraens Vintage 1995, Fonseca Guimaraens (Johan Lidby Vinhandel AB) 329 kr, nr 8001
Ohyggligt god vintage med vackert kaffepräglad fatton kring den läckra, ännu bäriga frukten. Ett brakfynd där smaken är djup, rik och fyllig med varm, generös, öppen och charmig frukt, begynnande mognad och lång, aromatisk eftersmak.

Brons
Niepoort Vintage Port 2011, Niepoort, BS (AB Wicked Wine Sweden) 499 kr, nr 76331
Häftig massiv ung vintageport från toppårgång som antingen ska drickas nu med ungdomlig frukt eller lagras länge. Det är ungt, fräscht med mörka bär, björnbär, blommor, mineraler och fat.

Provningspanelen

Världens Viners provningspanel består av:
Per Bill, Sveriges mesta vinprovare
Karsten Thurfjell, radiojournalist som blandar vin och kultur med integritet
Jan Rosborn, uppskattad föreläsare och vinutbildare samt
Johan Franco Cereceda, chefredaktör på Världens Viner med Spanien som specialområde.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:58 den 3 februari 2014.