Två nya toppviner från Nya Zeeland

Nu släpper nyzeeländska Stoneleigh två toppviner från vingården Church Road på den svenska marknaden. Och det blir premiär utanför Oceanien. Men antalet flaskor är mycket knappt.

Nya Zeeland är mycket Sauvignon Blanc, fruktigt, massor av krusbär och lättdrucket. Och ofta från Sydöns Marlborough. Gott så, men bakom dessa kioskvältare visar landet upp en förvånansvärd mångfald, något som inte alltid uppmärksammas.

thumbnailCA3GHVLWMen nu är det högtidsstund för de som älskar Nya Zeelands andra sida, Nordön och Hawkes Bay. Vinfirman Stoneleigh släpper nämligen två spännande toppviner från den enskilda vingården Church Road, som mäter omkring 200 hektar: en Grand Reserve Chardonnay från 2012 och en TOM Cabernet Sauvignon/Merlot från 2009.

Antalet flaskor är emellertid mycket lågt, endast 400 av det vita och 96 flaskor av det röda.

‒ Men prismässigt ligger de långt under priserna på den inhemska marknaden, förklarar Jamie Marfell, chefsvinmakare på Stoneleigh som i dagarna besöker Sverige.

Trenden i Nya Zeeland är att många kvalitetsorienterade producenter idag jobbar med mognad på sina viner. Inte bara att det ska vara frukt, frukt, frukt. Och någon överextrahering, vill Jamie Marfell inte höras talas om.

‒ Vi jobbar snarare tvärtom, menar han. Samtidigt vill vi att terroir ska vara det avgörande.

Med sig hade han bland annat tre viner på Sauvignon Blanc som befäste hans tes, alla med påtaglig druvtypiskhet, men mycket olika.

‒ Det är en avspegling av jordmånen och klimatet. Vinerna är i princip vinifierade på samma sätt och alla har lika mycket syra, avslutar Jamie Marfell på Stoneleigh.

Fotnot. Första mars släpps de båda vinerna på Systembolaget, Church Road Grand Reserve Chardonnay (199 kr) samt Church Road TOM Cabernet Sauvignon/Merlot 2009 (599 kr).

Svensk importör är Pernod Ricard Sweden.

För mer info, gå in på www.stoneleigh.co.nz

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:18 den 3 februari 2014.