150 meter kvar…

Jag är ute och promenerar, har precis varit på en provning av Fernando de Castillas alldeles utsökta sherry, flera varianter, från den torraste manzanillan till djupt honungssöta PX. Allt i exklusiv klass. För mig är det ännu en gåta att starkvinet från Spanien inte nått den popularitet vinet borde ha gjort. Vi samspråkar en stund om detta, Jan Petersen, vd på sherryfirman, är nämligen på besök och vill så gärna att vi i Sverige ska våga prova den här typen av vin, eller varianter, det finns en uppsjö av olika slags sherrytyper, där kvalitet är ett obligatorium. Jag föreslår att sherryindustrin gör gemensam sak och sponsrar en sherry- och tapasbar kring Stureplan i centrala Stockholm. Som första anhalt.

Nåja, vi får se hur det går med den saken. Till dess får vi nöja oss med att inhandla den på bolaget då flera krogar fortfarande tvekar att ha den på vinlistan…

Det är sådana där funderingar jag går omkring med när jag tidigt på kvällen ser något märkligt grönt framför mig, det lyser igenkännande och efter ytterligare några steg är jag säker på att jag ser rätt: Systembolaget. Men det är inte det som överraskar mig, det är skylten under, 150 meter…

20140204_175033Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka detta, en distansindikator till närmsta bolagsbutik i monopolets rike? Det känns nästan som en uppmaning att ta sig dit, i synnerhet som att det är den enda skylten som lyser upp i vintermörkret. Och mycket riktigt, jag drivs på, skyndar litegrann, van att jag alltid kommer nästan försent till mina vininköp, att jag helt enkelt alltid gör samma misstag, gång på gång. Men nu är det annorlunda, visst, sherryn har fått igång mig, skylten ligger som en hägring, och 150 meter, det ska jag väl klara. Under promenaden planerar jag mina inköp, en Fino, den torraste som finns och sedan ska jag vitlöksfräsa lite räkor i all enkelhet. Gott, jag känner hur hungern driver på och nu kan det inte vara många meter kvar. Men det är märkvärdigt tomt och mycket riktigt, när beslutet väl är fattat, mat och dryck i underbar kombo, ser jag bolaget. Stängt. Längre bort lyser emellertid skylten i all prakt, som ett hånskratt.

Det blev ingen fino idag heller.

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:32 den 21 februari 2014.