Äntligen premiärdags för kultig vinfilm

SOMM kommer till Sverige. Det är dokumentärfilmen som följer fyra sommelierer i deras strävan att klara ett av vinvärldens svåraste prov – Master Sommelier Exam.

Hollywood har fattat det. Vin säljer. Inte konstigt att vinfilmerna därför avlöser varandra efter succén Sideways. Efter det har ju både Mondovino och Bottle Shock haft enorma framgångar världen över.

SOMMhögNu är det dags för ytterligare en vinfilm: SOMM, kort och gott. Det är en dokumentärfilm som handlar om en kvartett sommelierer som står inför sitt livs prov, Master Sommelier Exam. Det är den mytomspunna organisationen Court of Master Sommeliers som sedan nästan 40 år har diplomerat sommelierer på allra högsta nivå. Färre än 200 aspiranter har faktiskt klarat de slutgiltiga proven för att erhålla den eftertraktade titeln.

Men det är inte bara deras kunnande som står på spel: relationer, välbefinnande, och mental hälsa är i farozonen när allt till slut bara kretsar kring att de ska klara provet.

Filmen har premiär på Zita i Stockholm den 17 februari.

Kolla in trailern på:

http://www.youtube.com/watch?v=O4zeyuk8hL8

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:33 den 10 februari 2014.