Drottningens vin


Ilok vid Donau är Kroatiens östligaste stad och välbesökt både för sin rika historia och sina fina viner. Inte minst på den lokala stoltheten Traminac.

Den här delen av Kroatien har haft många härskare och genom århundradena har det bland annat tillhört romarriket, Bulgarien, Ungern, Turkiet, habsburgska Österrike-Ungern och Jugoslavien. På vägen till Ilok påminns jag om att även nutiden har varit dramatisk. I den närliggande större staden Vucovar syns fortfarande skadade hus och det sönderskjutna vattentornet står kvar som ett minnesmärke med den kroatiska flaggan vajande på toppen. Faktum är att en stor del av befolkningen flydde området när det ockuperades 1991. Sedan 1998 är det dock återigen en del av Kroatien.

Ilok

Den lilla staden Ilok har bara 6 000 invånare, men har ändå varit ett politiskt och religöst centrum. Stadsbilden domineras av det vackra slottet med sitt fina läge högt över Donau. Inne i det nyligen restaurerade slottet finns stadens museum och ett konstgalleri. Under slottet finns en 200 meter lång imponerande vinkällare som påbörjades på 1500-talet och slutfördes under 1700-talet och som numera hör till områdets största vinproducent Iločki podrumi.

Många vallfärdar också till kyrkan och klostret Sankt Ivan Kapistran som uppfördes under 1400-talet och är tillägnade den helgonförklarade franciskanermunken Giovanni da Capistrano som avled i staden 1456.

Under större delen av 1500- och 1600-talet tillhörde staden det osmanska riket och var ett välbefäst centrum för den turkiska provinsen Srijem. Idag finns bland annat resterna av ett turkiskt bad bevarat. Efter att turkarna fördrivits förlänade den österrikiske kejsaren Leopold I 1697 staden till den italienska befälhavaren Livio Odescalchi som en belöning för hans insatser i slaget vid Wien. Under familjen Odescalchi fick slottet sin nuvarande barockdesign och dessutom tog vinodlingen på nytt fart.

Juraj MihaljevicI Ilok har man satsat stora summor på att restaurera de historiska minnesmärkena och arbetet pågår fortfarande.
‒ Turismen är viktig för Ilok och vi har både historia, sevärdheter och dessutom vin att erbjuda, konstaterar Ivica Miličević som är chef för stadens turistförening.

Under mitt besök kan jag också notera att det är en strid ström av besökare, inte minst skolklasser, som får lära sig mera om området och självklart också besöka den imponerande vinkällaren. Sedan ett antal år har man också ett samarbete med andra städer och områden längs Donau och kryssningsbåtarna lägger gärna till i Ilok för sightseeing och vinprovning. För de riktigt vinintresserade finns dessutom en vinväg med möjlighet till besök hos 14 vinodlare, varav en faktiskt är borgmästare i Ilok.

Vinmässigt kallas området Srijem som tillsammans med Baranja och Erdut ingår i Podunavlje som betyder Donauregionen. Området har totalt 1 700 hektar och den mest odlade druvan är Graševina, men man är framförallt kända för sin Traminac (Gewürztraminer) som togs in av familjen Odescalchi från Italien.

Den dominerande vinproducenten i området är Iločki podrumi med hela 350 hektar egna vingårdar och som disponerar ytterligare 600 hektar från kooperativ och enskilda odlare. I direkt anslutning till slottet med sin berömda vinkällare har man vinbutik, provningsrum och en trevlig restaurang Stari Podrum. Här fick jag möjlighet att prova ett urval av produktionen med fokus på deras stolthet Traminac.

‒ Vårt vin serverades vid engelska drottningen Elisabeths kröning och sedan dess finns Iloks Traminac representerat i Buckinham Palace vinkällare, berättar Vesna Stajner som ansvarar för besöksverksamheten.

Redan Traminac Premium 2011 har en fin, generöst kryddig och lätt parfymerad karaktär.

Traminac Principovac 2009 kommer från deras toppvingård och är rikt fruktigt och kryddigt och ett verkligt fint exempel på smakrik Gewürztraminer. Dessutom fick jag prova några högklassiga söta viner. 2010 Traminac Izborna Berba, som betyder utvald skörd, har en tät botrytiskryddig doft och fint balanserad sötma. Allra bäst är dock Traminac Ledena Berba 2008, ett isvin med riktig intensitet och en fantastisk längd.

Rött vin är en mindre del av produktionen även om man efter andra världskriget har satsat en del på Cabernet Sauvignon, Merlot och Frankovka (Blaufränkisch). De för området typiska rödvinerna är dock inte så kraftfulla som de vid kroatiska medelhavskusten utan mera eleganta i stilen. Ett bra exempel är Kapistran Crni, en cuvée på lika delar Cabernet Sauvignon och Francovka, som har trevlig frukt och en lätt gräsighet.

Efter en rundtur i vingårdarna där skörden pågår för fullt kommer jag till familjen Odescalchis före detta sommarslott Principovac som Iločki podrumi har gjort om till restaurang och konferenscenter. Där finns dessutom lägenheter som kan hyras och mitt i vingårdarna en egen liten golfbana.

I samband med en välsmakande och som vanligt mycket riklig lunch bestående av paprikasoppa, gös och som avslutning de traditionella fyllda pannkakorna, serverades ytterligare två viner ur det breda sortimentet. Rhein Riesling 2012 med bra druvtypisk karaktär och fin syra och en Chardonnay som jäst på rostfritt och passade utmärkt till gösen.

I slutet av mitt besök dyker Iločki podrumis huvudägare Juraj Mihaljevic själv upp och berättar:
‒ Jag blev inbjuden till egendomen och föll för både den och de historiska omgivningarna.
Något som är lätt att förstå när man från utsiktsplatsen blickar ut över vingårdarna och det vackra området med Iloks slott i bakgrunden.

Foto: Jan Rosborn

Etiketter:,

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:45 den 20 mars 2014.