Köttfria dagar

Kontroversiellt har det blivit, köttet. På sistone har det fått uppmärksamhet på flera olika vis. Ibland bra, ibland dåligt. Men alltid med en nerv.

Vi har precis fått information om att AG på Kungsholmen i Stockholm för tredje gången i rad blivit vald vill Årets köttkrog. Och ja, grattis får man väl säga till Johan Jureskog & Co. Den som letat sig in i lokalen, ser också på en gång att det inte är ett ställe man tar sin date på om hon är vegan. Annars går det, är till och med förträffligt även om jag alltid föredragit flanksteken på Vassa Eggen kring Stureplan i Stockholm City.

Lika spännande var det när LRF gjorde en mycket beryktad kupp, medial sådan. Efter att ha hört talas om att man i Nyköpings kommuns skolor infört en köttfri dag i veckan planerade man att åka dit, montera upp en ambulerande hamburgerservering och bjuda kidsen på härligt köttiga hamburgare.

e1504f48-b3c2-444f-bda1-81daa4a8193dUppmärksamheten blev enorm och visst kan man tycka att hela spektaklet andas överdriven ängslighet, både från kommunens håll och från LRF, men det säger hur långt diskussionen nått. Och det är alltid bra.

Samtidigt, om vi ser den stora krogtrenden som just nu är på väg ebba ut, är det just hamburgare som varit i fokus. Då menar jag inte de där lite plastiga 10 kronorsburgarna från giganten, utan närmast konstnärliga skapelser på mald högrev, wagyu eller ibericogris med tillbehör så svårstavat att vi koncentrerar oss på smaken. Och gott har det blivit, enormt gott. Snacka om renässans. Mitt i eran då kött aldrig varit så kontroversiellt.

Men det är spännande att köttet förs upp på agendan i ett mer politiskt sammanhang. Överlag måste vi prata om mat och dryck i ett vidare perspektiv och inte endast koncentrera oss på smakupplevelserna. Samhället blir liksom lite större då, mer komplext. Själv funderar jag lite på hur jag ställer mig till detta, fenomenet köttfria dagar blir ju allt större och kommer närmare inpå.

Till dess ska jag göra mig en Boeuf Bourguignon, köttgryta, riktig slow food, nu på lördag och dricka ett skönt rödvin. Men ikväll blir det i alla fall köttfritt, grillad lax med mangochutney… och en flaska viognier.

Och så får vi hoppas på att inte LRF knackar på dörren och lockar ungarna med hamburgare…

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 16:03 den 7 februari 2014.