Spännande upptäckter från nygammalt vinland

Kroatien har de senaste åren lyckats etablera sig som ett svenskarnas favoritresmål. Men bakom segling, sköna vita stränder finns mycket, mycket mer. Vin, inte minst.

Nu finns Världens Viners stora Kroatiennummer ute i handeln. Det har varit en mycket spännande upptäcktsresa i ett av de gamla klassiska vinländerna. Vinlän… vaddå? Jo, här har det gjorts vin i tusentals år. Men det är egentligen först nu vi skördar frukterna.

Landet gick med i EU i juli förra året vilket kommer att underlätta exporten av vinerna till även den svenska marknaden. Och det är sannerligen på tiden. För är det något vi på Världens Viners redaktion är överens om, är det vinernas förträfflighet. Även om det är dyrt.

Kanske är detta en tidsfråga, låt oss hoppas det.

 

Men under våra otaliga resor till Kroatien hann vi upptäcka så mycket mer än kvalitetsvin tillverkade på unika druvor av egenartade producenter. Vi hann vara med på tryffeljakt i de istriska skogarna, äta fantastisk mat på mängder av krogar, besöka Dubrovnik, en av världens vackraste städer, gå på svenskkrog mitt i historien och äta ostron direkt i ekan…

I numret som nu ligger ute i handeln, 124 sidor Kroatien, provar vi också de viner som finns på den svenska marknaden och tipsar om de bästa krogarna i landet. Eller vad sägs om en klassisk krog där tryffeln impregnerar varendaste lite tugga. Utsökt gott är det! Och slutsatsen är glasklar: Vi vill ha mer.

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:28 den 24 februari 2014.