Spännande viner i stort Kroatientest

Dyrt, ganska okänt och svårtuttalat. Inte mycket talar för en succé för de kroatiska vinerna på den svenska marknaden. Men visst hittar vi en rad mycket intressanta viner på egenartade druvor från ett klassiskt vinland som nu presenterar sig på den internationella marknaden.

Världens Viner har dammsugit det som finns på den svenska marknaden, inklusive på privatimportsidan. Resultatet ger en tydlig indikation på att om vinindustrin kan konkurrera också med priset på sitt vin, ja då lär vi inte längre prata om kroatiska viner som något diffust. Utan snarare med den tillbörliga respekt vinerna faktiskt förtjänar.

Världens Viner presenterar här de två bästa kroatiska vinerna, vitt respektive rött.
Läs mer om andra viner i tidningen som nu finns i handeln.

Bäst i test

Vitt vin

Krauthaker Sauvignon Vidim 2011, Krauthaker, BS (Armanos) 125 kr, nr 71783
Ett ungt, friskt vin från Kutjevo med fräsch frukt, full av krusbär och passionsfrukt, fläder och nässlor. Bra balans i kryddig, lagom Sauvignon Blanc-stil med skön syra i avslut. Välproducerat!
Krauthaker-Sauvignon-Vidim

Rött vin

Grimalda 2009, Matošević, Privatimport (Adwines) 241 kr,
Ungt, friskt mycket ursprungsorienterat vin från Istrien med härligt solmogen frukt, mörka bär, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, violer, cassis, choklad, ceder, mineraler och fat. I avslut mjuka tanniner med stadig struktur i mycket drickvänlig stil.
Grimalda

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:01 den 24 februari 2014.