Flera riktigt bra viner i mars

För någon vecka sedan publicerade vi ett urval av det bästa mars hade att erbjuda på Systembolaget. Nu kommer fler tips, hela tio viner värda en omväg. Men skynda till butik, risken är att många av dem tar slut.

Vitt               
Macon Clos Du Four Cordier 2012, Bourgogne
Art.nr. 99258 – 179 kr
Snygg och välsvarvad Chardonnay som går ut friskt med grön äpplefrukt, frisk syra och blommiga toppnoter. De rostade ekfaten är välintegrerade och tar mer plats efter hand som vinet får utvecklas i både glas och mun. Längst bak i den mjuka och oljiga eftersmaken ligger aromer av rostat kaffe och smörkola.
http://www.systembolaget.se/99258

Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2011, Rheingau
Art.nr. 99330 – 229 kr
Uttrycksfull doft av tysk Riesling med allt vad det innebär. Persikor, äpplen, blomster, örter och en rökig flinta på väg mot petroleum spelar i näsan. På tungan är det friskt och lekfullt med en syra som får snålvattnet att rinna till. Mot mitten får frukten energi och blir generös med sina mjuka och småsöta aromer av nektar. Fortfarande ung och outvecklad, men tillsammans med ostar, majskyckling eller asiatiska rätter skulle ingen klaga om en flaska poppades redan idag.
http://www.systembolaget.se/99330

Condrieu La Doriane 2012, Côtes du Rhône      
Art.nr. 99323 – 599
Stor och druvtypiskt aromatisk doft som drar åt mogen persika och blommande orangeri. I sann condrieu-anda är smaken fyllig och oljig med dämpad syra och kryddigt avslut. Tung-gung från norra Rhône som längtar efter smakrika rätter av kalv eller tamfågel.
http://www.systembolaget.se/99323

Rött              

812457Château Plince 2010, Pomerol
Art.nr. 2402 – 301 kr
Generös och ursprungstypisk bordeaux med så väl svartvinbärsfrukt som rostade toner av kaffe och choklad. Ovanför den täta basen spelar lätta toner av örter, apelsinskal och piptobak. Fortfarande ung, spretig och småtjurig i smaken med en lätt bitterhet längst bak på tungan.
Några år i källaren/vinskåpet/garderoben kommer hjälpa delarna att falla på plats. Till dess är det smakrika kötträtter med syrliga tillbehör som gäller, tänk rödvinssås eller smörstekta kantareller med pressad citron och persilja. Gärna tillsammans med en krämig puré eller gratäng.
http://www.systembolaget.se/2402  

Barbera d’Alba Superiore 2010, Barbera d’Alba
Art. Nr. 23071 – 172 kr
Frisk och fruktig italienare. En tungviktare på mörka bär och samtidigt en lättviktare på örter, viol, lakrits och tobak.
Hög i syran, tät i frukten, fyllig på tungan och lång i eftersmaken. Lätt eldig på slutet till följd av en hög alkoholhalt, men trots det inte obalanserad. Ett smakrikt och fylligt vin som behöver mat för att komma till sin fulla rätt. Smakrika kötträtter av nöt, vilt, lamm eller krydd-boostad gårdsgris rekommenderas varmt.
http://www.systembolaget.se/23071

Mullineux Syrah 2012, Coastal Region, Sydafrika
Art.nr. 99215 – 189 kr
Kryddig doft som drar åt den aromatiska planhalvan med björnbär och viol med visst inspel från rökta charkuterier och svartpepparkorn. Smaken är fyllig med tät frukt och frisk syra. Lång och kryddig eftersmak. Bara namnet borde få Robban Brobergs fan på fall, men oavsett så är det här ett riktigt bra vin.
http://www.systembolaget.se/99215

Barbera d’Alba Ornati 2012, Barbera d’Alba
Art.nr. 90106 – 200 kr
Italiensk kompott av aromer som sluter upp kring körsbär, blåbär, färska örter, mörk choklad, lagerblad och mynta. Smaken är fyllig och generös med tät frukt, frisk syra, mjuka tanniner och en lång eftersmak där smörkola och kaffe tittar fram.
http://www.systembolaget.se/90106

Croix des Vérillats 2011, Beaujolais
Art.nr. 90081 – 227 kr
Välgjord cru beaujolais fri från hallonbåtar fylld av körsbär, tranbär, järnek, viol och en näve grus. Smaken är bärig och frisk med små fina tanniner och en lätt espressobitter avslutning. Gott idag men kan utan problem lagras en längre tid.
http://www.systembolaget.se/90081

Langhe Freisa Kyé G.D Vajra  2010, Langhe, Italien
Art.nr. 99186 – 269 kr (Beställningssortiment)
Kryddig dofta av timjan, nypon, körsbär och höstlöv. Smaken är stram och fyllig med en överenergisk syra, framfusiga tanniner och sval frukt. Rostade toner av kaffe och smörkola tar plats mot slutet och hänger kvar i en lång eftersmak. Nebbiolo med karaktär och attityd som trivs bäst med smakrika kötträtter.
http://www.systembolaget.se/99186

Conde de Valdemar Gran Reserva 1994, Rioja
Art.nr. 99546 – 299 kr (Beställningssortiment)
Mogen doft som för tankarna till augustis kräftkok, vidare till oktobers höstlöv för att slutligen landa i julens godisskål med knäck och smörkola. Smaken är mjuk och elegant med frisk syra och viss strävhet. Frukten är fortfarande vid liv och hänger kvar i eftersmaken. Till sådana här viner äter jag helst klassiska kötträtter som örtmarinerad lammstek eller helstekt oxfilé med hasselbackspotatis och gräddsås.
http://www.systembolaget.se/99546

Inlägget uppdaterades senast kl. 17:09 den 9 mars 2014.