Grandiost boende i modets huvudstad

En weekend i Milano? Då kanske det är dags att unna sig lite lyx. Det hittar man på ett av Italiens kanske mest grandiosa hotell, Grand Hotel et de Milan. Världens Viner gjorde ett stopp i modets huvudstad och i vad som enklast kan beskrivas som överdåd i lyx.

Grand Hotel et de Milan invigdes 1863 och firade med andra ord hundrafemtioårsjubileum förra året. Mot slutet av 1800-talet var det det enda hotell i Milano som erbjöd telegrafitjänster och blev därför populärt bland affärsmän och diplomater. Det hade då ungefär tvåhundra rum och en hiss, som var den första som installerades av företaget Officina Meccanica Ing. Augusto Stigler som grundades av tyskfödde Stigler som utbildat sig i Schweiz men sedan flyttat till Milano. Företagets namn kom faktiskt så småningom att bli synonymt med ”hiss”, så pass att hotellgäster hördes säga ”Jag tar Stigler istället för trapporna” runt om i hela Europa. Efter en nyligen genomförd restauration används hissen faktiskt än idag.

DomPedroSuite

Genom åren har mängder av celebriteter och prominenta gäster passerat och många av dem har idag fått rum och sviter uppkallade efter sig och inredda med möber och saker som relaterar till dem.

I svit 306 Enrico Caruso spelades världens första platta vinylskiva in. Året var 1902 och Caruso sjöng på La Scala. En av grammofonens pionjärer, Fred Gaisberg, jobbade på The Gramophone Company och blev entusiastisk över Carusos röst och bestämde sig för att spela in hans sång, men bolaget drog sig ur när de fick höra att Caruso ville ha 100 pund i gage. Gaisberg satsade själv pengarna – och ångrade sig aldrig.

MariaCallas-svit-Grand-Milan

Andra sviter bär namn som Lempicka, Maria Callas, Luchino Visconti och Giorgio de Chirico.

Filmregissören Vittorio de Sica har också en svit uppkallad efter sig. Han var en trogen hotellgäst och en del scener i hans allra sista film Il Viaggio 1974 spelades till och med in på hotellet. Huvudrollerna spelades av Sophia Loren och Richard Burton, som hann bli stamgäst på baren under inspelningstiden.

Sedan finns förstås Verdisviten, 105.

Giuseppi Verdi var stamgäst från 1872 fram till sin död 1901 – och snacka om stamgäst! Han till och med avled i sin svit. När han insjuknade beordrade dåvarande hotelldirektören att de omgivande gatorna skulle beströs med halm så att Verdi inte skulle störas av vagnarnas skrammel och hästarnas klapprande. Det sattes också upp nyhetsbulletiner två gånger om dagen som meddelade Verdis sjukdomstillstånd.

Under en restaurering i början av 1990-talet hittade man delar av den ringmur som byggdes under kejsaren Maximian runt år 250 e.Kr. Idag kan de beskådas på väg från hotellets restaurang ner till vinkällaren.

Grand Hotel et de Milans inredning är genomgående just grandios, med parkettgolv och 1700-talsstuckatur. Gourmetrestaurangen Don Carlos är dekorerad med målningar och skisser som alla har La Scala-anknytning. Den mer informella baren Caruso restaurerades 2011 och återfick sina stora kolonner med dekorerade kapitäler och två värdefulla Muranokristallkronor från 1920-talet.

 

Grand Hotel et de Milan

Via Manzoni 26, Milano

Tel: +39 (0) 2 723 141

www.grandhoteletdemilan.it

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:08 den 28 mars 2014.