Mister Amarone bjuder på vertikal

Sandro Boscaini, den italienska vinfirman Masis ansikte utåt, har varit på visit i Sverige. Med sig hade han en kader av spännande årgångar på husets många amaroneviner.

Det var fullt hus på Lejontornet i den svenska huvudstaden. Anledningen var att Sandro Boscaini hade letat sig upp till ett Stockholm i vinterskrud. Men han kom inte ensam. Med sig hade han ett femtontal spännande viner, de flesta Sverigebekanta, men samtidigt flera äldre årgångar av husets amaronviner.

Han är inte minst känd för sin strävan att hålla hårt på kvaliteten.

‒ Jag är väldigt oroad för amaronevinernas framtid eftersom det kommer så mycket dåligt vin det står amarone på etiketten. Jag skulle vilja att konsortiet var mycket strängare i sin reglementering, sa Sandro Boscaini för något år sedan då Världens Viner var på besök inför det stora amaronenumret (nr 4, 2012).

 

Hans bästa sätt att hålla fanan högt, har alltid varit att presentera sina egna amaroneviner. Så även denna gång. Har var det storheter som Costasera, Mazzano och Campolongo di Torre som trängdes med varandra i en spännande vertikal.

Masi är en av medlemmarna i föreningen Famiglie Dell’Amarone D’Arte, en sammanslutning av de klassiska vinfamiljerna i området som alla strider för att hålla hårt på kvaliteten.

‒ Det finns egentligen bara ett dussin historiska amaronefamiljer, alltså de som har vinet i sitt hjärta, i sitt DNA. För det är vad amarone handlar om, att vara passionerad och förstå vinet, menar Sandro Boscaini.

Philipson Söderberg är leverantör i Sverige av Masis viner.

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:37 den 21 mars 2014.