Sextio skördar med André Lurton

Chateau Bonnet är en riktig trotjänare på Systembolaget. Bakom vinet och vin från sex andra egendomar, ligger André Lurton, som i år firar 60 årsjubileum. Så många skördar har han nämligen övervakat i Frankrikes prestigedistrikt.

Det var fullt hus på restaurang Jonas på Kungsholmen i veckan. Anledning? André Lurtons skyltfönster, vinet Château Bonnet, har nyligen lanserats med ny årgång på Systembolaget. Och att det i år 60 årsjubileum för den franska vinprofilen. Så många skördar har han varit med om. Ett imponerande rekord.

‒ Ja, det har ju hänt en del sedan första årgången. Vi har idag helt andra möjligheter att kontrollera produktionen, menar Laurent Le Dez, mångårig vinmakare på Château Bonnet som är på hastigt besök i svenska huvudstaden.

60 ans Bonnet (800x534)

André Lurton kunde själv inte komma då den över 90-åriga vinpersonligheten är ytterst sparsam med resor sedan en tid. Men han hälsade via förinspelad film att han är nöjd med vinutvecklingen och stolt över vad hans Bordeaux har åstadkommit genom åren. För visst har distriktet utvecklats, inte minst för Lurtons egen del.

‒ När vi idag producerar vårt vin Divinus är vi ytterst selektiva med urvalet av druvor. Samtidigt skiljer sig varje årgång så vi måste vara mycket uppmärksamma, förtydligar Laurent Le Dez.

Laurent Le Dez_Winemaker André Lurton

Visst är det fortfarande årgångsvariationer som gäller. Men när det kommer till husets vita berömmelse, Château Bonnet Blanc, är det annorlunda.

‒ Då försöker vi stället göra ett vin som smakar ungefär lika år från år. Detta har att göra med konsumentens förväntningar, avslutar Laurent Le Dez.

Château Bonnet har idag fyra viner på Systembolaget. Importör i Sverige är Bibendum.

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:56 den 13 mars 2014.