Tobago time

Stressad västerlänning i Västindien göre sig icke besvär.  För här gäller en helt annan tid. Eller snarare tidsuppfattning. Och att ställa om till den är betydligt svårare än jetlagen.

Som duktig svensk (nåja) vill man ju komma i tid, vara lite av ett föredöme och när det står i programmet att bussen till romproducenten avgår 11:00 är man naturligtvis i hotellfoajén en kvart i. Men där är man ensam. Mycket ensam. När klockan slagit kvart över blir man orolig att den hunnit gå innan man letade sig ner till hotellentrén. Men så dyker plötsligen en representant för producenten upp, tittar på en och smäller av ett bländande leende. Samtidigt vill man inte riktigt ge sig, märk väl att detta är första dagen i Karibien, och man kommenterar lätt diplomatiskt att bussen skulle väl ha gått för en halvtimme sedan. Eller? Maken till oförstående blick möter en, inte nonchalant utan bara autentiskt oförstående.

Efter några dagar lär man sig, man kopplar av, visst, fortfarande är man i tid, men det gör inget om de kommer för sent. Hotellbaren på entréplan har ju en skön bar och romdrinkarna kostar i det närmaste ingenting. Man begrundar sitt öde, inte helt otillfredsställd och hinner tänka att det där med tiden, ja det är väldigt relativt.

Möten klaras av, producentbesök likaså och luncherna avnjuts och allt har sin gilla gång. En rundvandring i Port of Spain, Trinidad Tobagos huvudstad, är explosiv i sin intensitet och man tar det lugnt, käkar lite street food, köper en t-shirt med mycket färgglatt tryck. Herregud, vi är ju i Västindien.

Några dagar senare, när jag landar på grannön Tobago och tar en taxi från flygplatsen till närmaste strandhäng, sneglar taxichauffören på mig och säger:

‒ We like things as they always have been.

En mening som sammanfattar det mesta och som ger en förklaring till uttrycket Tobago time. Vi befinner oss helt enkelt i en egen tidszon. Bara det en mycket nyttig upplevelse. Och så kan man ju, i lugn och ro, prova sig fram genom den mångfald romdrinkar som erbjuds på diverse barer. Favoriten blev mycket snart den klassiska Daiquiri* med en riktigt bra balans mellan syra och sötma och som blandades med finess.

Men femårig rom blandat med kokosmjölk och som inmundigas direkt ur kokosnöten, den går inte heller av för hackor…

 

* Blanda din egen Daiquiri

1 st äggvita

2 cl limejuice

4 cl sockerlag

4 cl ljus rom

Ställ in ett cocktailglas i frysen. Låt stå i någon timme. Blanda sprit, sockerlag, juice och äggvitan. Lägg några stora isbitar i shakern och häll i blandningen. Skaka.

Ta sedan glaset ur frysen. Sila av isbitarna. Servera då glaset fortfarande är immat och kallt.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:19 den 14 mars 2014.