Vin från The Ice Man på Systemet

InniskillinIceWineIsvin görs genom en speciell metod där mogna druvor hänger kvar på vinstocken och skördas när temperaturen ligger runt 10 minusgrader, för att sedan snabbt pressas medan de fortfarande är frusna. Resultatet är en koncentrerad druvmust som ger söta dessertviner med honungsaromer, hög syra och en tydlig druvkaraktär. Att skörda isvin är arbetskrävande och avkastningen bara en tiondel mot en normal skörd. För producenten innebär framställning av isvin en stor risk eftersom vädret inte alltid blir som önskat och därför betingar de delikata dropparna också ett högt pris.

2011 Inniskillin Gold Oak Aged Vidal Icewine (nr 70458, 37,5 cl, 549 kr) är tillverkat av 100 procent Vidaldruvor som ger utpräglad aprikos- och honungsmak, en viss kryddighet och fin syra. Pionjären och producenten Donald Ziraldo på i kanadensiska Ontario har fått världsrykte för sina isviner och erhållit mängder med internationella utmärkelser.

– Inniskillin Gold Oak Aged Vidal Icewine kan med fördel drickas med gräddiga ostar eller efterrätter som crème brulé och crème caramel, men kan också bli spännande till en fransk löksoppa, säger Marie-Louise Feiler, Senior Brand Manager på Torres Sweden.

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:58 den 3 mars 2014.