Fem bästa vinerna till påsklammet

Påsk är lamm och lamm gillar rött vin. Eller om det var rött vin som gillar lamm. Hur som är kombinationen storslagen – om man hittar det där röda vinet som verkligen, verkligen matchar den delikata lammsmaken.

Världens Viner gjorde en inventering bland de senaste provade rödvinerna och fann att en handfull viner är klart bättre än mycket, mycket annat.

Marqués de Murrieta Reserva (nr 2612), Rioja, Spanien, 135 kr

Härligt utvecklad i både smak och doft, lite vaniljkryddigt med inslag av dill, frukt som drar åt mörka, mogna körsbär, plommon. Vi hittar lite sötaktig tobak och fin chokladton. Balanserad i längd med mjuka tanniner. En riojaklassiker när den är som bäst!

Rua Pinot Noir (nr 6265), Central Otago, Nya Zeeland, 159 kr

Friskt, kryddigt i doft och smak, aningen rostad fatton med massor av frukt, röda bär, mogna hallon, röda plommon i mycket välbalanserad, lite elegantare stil. Förhöj upplevelsen med lite citrus på lammet så matchningen med vinet blir ännu lite läckrare.

Boira’ Sangiovese (nr 32431), Marche, Italien, 89 kr

Örtigt, medelhavskryddigt med inslag av salvia, fat, lite vanilin karaktär i både doft och smak där vi också hittar en rejäl fruktighet i form av mörka bär, blåbär, örtiga toner och en lätt anstrykning av sötlakrits i avslut. Dessutom är vinet ekologiskt.

Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape (nr 2811), Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 130 kr

Rejält kryddigt med tydliga inslag av fat, vinet är komplext med toner av mörka bär, viol, en hög grad av mineralitet, det är pepprigt med inslag av kakao och en möjligen liten järnig ton, i synnerhet i avslut. Smakexplosivt och synnerligen prisvärt.

735789

Herdade Paço do Conde (nr 2754), Alentejo, Portugal, 79 kr

Lätt sötaktig ton i doft och smak, här hittar vi också viol, lite kaffe, ekfat, mogna körsbär i riktigt bra balans och med en strävhet som överraskar. Men vinet har en bra balans där allt går i samklang, dessutom ett av de mer prisvärda lammvinerna.

Etiketter:, ,

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:33 den 1 april 2014.