Fyra favoriter…

…. som nu landar på Systembolaget, både rött och vitt, bland annat en spansk box och ett premiumvin från kultförklarad italienare. Det är vad som bjuds, bland annat, men det är stort och visar på en spännande mångfald.

Man kan naturligtvis ha synpunkter, tycka att boxen per definition suger och att premiumviner à 33 kronor centilitern bara är pretentiöst, men då missar man ju hela poängen med mångfald. I Sverige pratar vi om prisvärdhet nästan det första vi gör när vi provar vin och visst faller många viner bort, ur det perspektivet. Men det finns en växande skara vinaficionados som satsar stenhårt på sitt intresse, som verkligen förkovrar sig i vinerna och är genuint nyfikna. Och som tycker det är värt att lägga 2 499 kr på Dal Fornos Amarone della Valpolicella 2008 (art. 91801). Vinet är helt enkelt storslaget med massor av komplexitet och ursprung. Att Romano Dal Forno själv hävdar att hans viner är så dyra att han inte har råd att dricka dem själv, ska emellertid ses med en smula skepsis och citatet duger knappast till annat är som finurlig oneliner i vinsammanhang.

Men allt är inte svindyrt i dagens nyhetssvep. Det landar ett riktigt skönt Albariñovin på beställningssortimentet, Pazo Señorans 2013 (art 71207, 169 kr). Albariño har ju blivit snarare en folkrörelse än kult och vinet från Galicien är väl värt pengarna (där kom det!). Nu när väderleken tillåter är det dags att plocka fram grillen, slänga på lite knivmusslor på densamma och slå upp ett glas av vinet. En kombination som blir en gastronomisk fullträff.

CANON EOS 40 Dhttp://www.systembolaget.se/71207

Om vi tar oss ner ytterligare i pristräsket finns naturligtvis en rad spännande viner. Sällan händer det att jag rekommenderar en box, mest för att jag tycker tre liter vin av ett och samma blir långtråkigt, men jag gör gärna undantag, ett undantag som stavas Bueno Blanco (art. 2772), bra vitt, ett vin från Rueda på Verdejo, en druva jag alltid tyckt varit mycket underskattad. Men för 169 kronor, lansering 2 juni, är detta riktigt kul, i all sin enkelhet. Chansen är att detta vin blir en liten favorit för många som gillar att ta sig ett glas innan maten eller till nyfångad abborre.

2772-08_Bueno Blanco_BiB

Slutligen hittar vi Wooing Tree Beetle Juice Pinot Noir 2011 (art. 92132) för 201 kronor. Vinet kommer från Central Otago på nya zeeländska sydön och är riktigt läckert i sin mustiga stil. Servera en smula kylt till råbiff på högrev och en medelhavssallad med några skvättar balsamico för att matcha syrans vin. Här visar man från Nya Zeeland att man också behärskar konsten att göra riktigt spännande vin även på Pinot Noir. Om nu någon skulle tro något annat.

http://www.systembolaget.se/92132

Fotnot. Läs gärna mer om Dal Forno och hans viner, en artikel vi publicerade i Världens Viner stora Amarone-special, nr 4, 2012: http://varldensviner.se/2014/04/mallos-i-illeso/

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:59 den 30 april 2014.