Hur mycket vin går det egentligen åt?

Det stundas fest, kanske buffé eller studentmottagning. Inga problem, snittarna är upplagda, servetterna vikta, grillen varm och maten framdukad. Men hur mycket vin ska jag ha?

Svaret är inte helt enkelt, naturligtvis, och det lättaste är att svara: det beror på. Väder, sällskap, hur många som är drickvuxna (här ska man inte låta sig luras) eller hur festen/middagen/mottagningen är upplagd, hur länge den håller på.

Världens Viners redaktion funderade och kom fram till följande, låt oss kalla den lathund för bjudningen.

Middag

Handlar det om en trerättersmiddag med tre olika viner bör man räkna på följande:

Förrätt, en flaska på fyra personer

Varmrätt, en flaska på två personer

Dessert, en flaska på åtta personer

Alltså: Har man en middag för åtta sittande gäster bör det inhandlas sju flaskor vin, två till förrätt, fyra till varmrätt och en till dessert.

Sedan kan man alltid ha några extraflaskor att ta fram om middagen drar ut på tiden.

SANYO DIGITAL CAMERA

 

Buffé

En flaska på två personer

Alltså: Har man buffé för 30 personer är det klokt att inhandla åtminstone 15 flaskor och då är det bra att varva rött och vitt. Normalt dricks det mer rött till en standardbuffé, men just under sommaren är det fifty fifty. Här kan man alltid satsa på några (extra) flaskor rosévin.

Men samma sak gäller som vid middagen, ha några flaskor i reserv. En bjudning där vinet tar slut är liksom ingen bjudning och det är just det de flesta kommer att minnas. Det går ju dessutom alltid att lämna tillbaka vin på Systembolaget om man har kvittot kvar.

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:33 den 24 april 2014.