Skön Bordeaux på liten flaska

I april är det fullt med spännande nyheter på Systembolaget. Världens Viner har redan tipsat om några riktiga höjdare, men nu kommer fler tips. Varför inte slå till på en riktigt skön Bordeaux på 37,5 cl? Och en kraftig, åldrad  syditalienare?

Mousserande

Ferrari Perlé  2007, Trento, Italien
Art.nr 90162 – 199 kr
Frisk och äppelfruktig italienare med knastriga snäckskal, slank syra och oklanderligt ren eftersmak. Ett norditalienskt finbubbel som passar lika bra till fördrink och skaldjur som till fredagssoffan.

Salon 2002, Champagne, Frankrike
Art.nr 90597 – 2995 kr
Storslagen champagne med kindbenknäckande syra, steniga mineraler och generös frukt. Ovanligt tillgänglig redan vid unga år (12 år får anses vara spädbarnsår med Salonmått mätt), men allt som behövs för ett långt liv i källaren finns på plats.

Vitt

Le Mont Sec Domaine Huet 2011, Vouvray, Frankrike
Art.nr 90462 – 199 kr
Druvtypisk Chenin Blanc generöst dekorerad med sparris och palsternackor som glider fram på en rökig flintasten med ett kilo gula äpplen under varje arm. Matvänligt vin som trivs bäst med fina fisken.

Ojai Santa Barbara Chardonnay 2012, Santa Barbara, USA
Art.nr 91107 – 239 kr
Gulfruktig Chardonnay elegant sminkat med ett tunt lager rostade ekfat. Syran är frisk och frukten solvarm. Fortfarande ung men samtidigt tillgänglig och drickvänlig, speciellt tillsammans med smörstekt fisk.

Rött

824445

Château la Garde 2008, Pessac-Léognan, Frankrike
Art.nr 99157 – 149 kr (375 ml)
Tät och kryddig bordeaux som efter sex år i halvflaska dragit på sig en mogen rock av höstlöv och läder. Bra samspel i munnen mellan frukt, syra och tanniner. Eftersmaken är lång och kryddig och lämnar ett lätt eldigt intryck på sluttampen. Ett medelfylligt till fylligt rödvin som trivs bäst med smakrika kötträtter.

Chamonix Pinot Noir Reserve 2012, Franschoek, Sydafrika
Art.nr 99468 – 299 kr
Stor och generös doft av solmogna, röda bär kryddat med kaffe och vanilj. Längst upp ligger ett uns av den för Sydafrika typiskt brända tonen, som i det här fallet är riktigt trevlig.  Smaken är frisk och bärig med elegans och finess. Frukten är röd och varm och syran stram med avrundad svansföring. Tanninerna känns sammetslena under läppen och eftersmaken hänger mjukt och skönt. En välgjord Pinot Noir som är såväl druvtypisk som ursprungstypisk.

Radici Taurasi Riserva 1998, Taurasi, Italien
Art.nr 95373 – 301 kr
Vinerna från Taurasi och den antika druvan Aglianico behöver tid för att mogna. Lång tid. Det här exemplaret från Mastroberardino har efter 16 år fått en klart mogen doft av fikon, brända jordar, höstlöv och läder. Men trots detta är det fortfarande fullt drag i munnen med livliga syror och en röd frukt som ännu inte är beredd att kasta in handduken. Just nu är vinet perfekt att korka upp till en helstekt lammfiol kryddad med rosmarin och vitlök, eller en syrlig osso buco rakt upp och ner.

Quinta do Noval 2009, Douro, Portugal
Art.nr 99249 – 399 kr
Stor och råbarkad portugis med ogenomträngligt mörker i både färg och frukt. Fortfarande ung och kaxig med en markerat rostad släng av kaffe och choklad över de mörka bären. Ett uns av rök smyger sig in mot slutet och hänger kvar i en lång och espressokärv eftersmak. Behöver tid eller smakrik mat.

Amarone Riserva 2007, Valpolicella Classico, Italien
Art.nr 90489 – 599 kr
Boom! En grovkalibrig herre som kvalar in främre ledet bland kanonerna från Amarone. Doften är stor och fläskig och påminner om fikon, russin och choklad tillsammans med en tunn stril av lim. Smaken är fyllig och kraftfull med en restsötma som är mer klädsam än störande. Det här vinet behöver sitt motstånd på tallriken. Vi pratar smakrika kötträtter. Gärna helstekt mammut med lite hyvlad parmesan på toppen.

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:32 den 6 maj 2014.