Spansk ikonproducent drar tillbaka 100 000 flaskor

Den spanska vinikonen Vega Sicilia i Ribera del Duero har ju också en vingård, Pintia, i granndistriktet Toro. Vinerna härifrån är kraftiga, fruktiga, komplexa, ofta tillverkade på druvor hämtade från gamla, mycket gamla stockar.

Det borgar med andra ord för kvalitet. Och vinet från huset har överraskat med sin elegans.

Men denna gång blev det knas, vilket har fått Vega Sicilia att återkalla 100 000 flaskor. Anledningen är att vinerna har för mycket sediment

‒ Förra året märkte vi att vinerna av årgång 2009 hade mer sediment än normalt. Dessutom innehöll vinet för mycket antocyaniner, berättar egendomens ägare Pablo Alvarez för Decanter.

‒ Det är helt enkelt ett misstag som skett under vintillverkningen. Och det är väldigt synd då 2009 är en fantastisk årgång.

Nu ersätts vinerna med årgångarna 2008 och 2010.

Samtidigt meddelar Pablo Alvarez att deras andra vinegendom i Ribera del Duero, Alión, inte kommer att släppa husets vin av årgång 2010. Detta på grund av samma problem. Denna gång handlar det om närmare en halv miljon flaskor.

‒ Det är ett hårt och dyrt beslut, men vi vill samtidigt vara ärliga mot konsumenterna av vinerna.

foto6_1

Vega Sicilia räknas som en av Spaniens absolut ledande vinproducenter. Bodegan grundades 1864 och är sedan dess det mest premierade vinhuset på den iberiska halvön.

För mer info, gå in på:

http://www.decanter.com/news/wine-news/586782/vega-sicilia-recalls-100-000-bottles

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:12 den 22 april 2014.