Finfin fino och argentinsk höjdare

Helgens två värstingar är något utöver det vanliga: unikt, säreget och närmast oförskämt prisvärt. Det handlar om en fino, den spanska sherryvarianten som knäcker det mesta, och en argentinsk malbec som får en att längta hela vägen till Buenos Aires.

Tio Mateo Fino (art. 76306) för 109 kronor är ett praktexempel på vad vinindustrin i Andalusien i södra Spanien förmår. Detta vin är härligt friskt, torrt med lite inslag av äpple, mandel och jäst. Det ska drickas kylskåpskallt som aperitif och till detta serveras oliver fyllda med ansjovis. Enkelt, okomplicerat och storslaget, en av de allra bästa kombinationer som existerar.

 739106

http://www.systembolaget.se/76306

Pascual Toso Alta Reserve Malbec (art. 6523) för 169 kronor från det lilla Luján de Cuyo högt uppe i bergen i det stora Mendoza, Argentinas bästa vindistrikt. Här är druvan malbec kung, så även i detta härliga vin med massor av frukt, fat, russintoner, lakrits, rejäl fyllighet och en lång eftersmak. Prova till några grillade entrecoter som serveras med saffransris.

 425452

http://www.systembolaget.se/6523

 

PS. Måndagen den 2 juni släpps Tio Pepe En Rama 2014 (art. 92166), en fino tappad direkt från faten utan någon som helst filtrering eller stabilisering. En Rama buteljeras bara på våren, och är oöverträffad i sin komplexitet. 240 flaskor kommer till Sverige, och detta är värt att köa för. Priset? Oförskämt låga 159 kronor flaskan.

http://www.systembolaget.se/92166

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:49 den 30 maj 2014.