Guld till Myllymäki i Bocuse d´Or

Igår blev det klart att svenske kocken Tommy Myllymäki är bäst i Europa. Det innebär att han representerar Sverige i kock-VM i Lyon 2015.

– Tommys vinst och hans fantastiska mat är ett kvitto på att svensk gastronomi håller en extremt hög nivå just nu, säger Mathias Dahlgren.

Bocuse d´Or Europe, kock-EM, har för första gången arrangerats i Sverige. Med uteslutande svenska huvudråvaror har 20 europeiska länder deltagit varav 12 av dem nu går vidare till Bocuse d’Or i Lyon i januar i 2015.

Med två raffinerade rätter, en med unggris från Gotland, tryffel och svamp samt en med sej, blåmusslor och ostron, vann den svenska kocken Tommy Myllymäki över silvermedaljören Kenneth Hanse från Danmark och bronsmedaljören Örjan Johannessen från Norge.

– Unggrisen var en utmaning trots den fantastiska råvaran men idag stämde allt. Det är fantastiskt att vinna efter veckor av träning dygnet runt och det på hemmaplan, säger Tommy Myllymäki.

qy3bslfwcergrcbupq7z

Fler i matlandet Sverige var mycket nöjda efter segern.

– Tommys vinst och hans fantastiska mat är ett kvitto på att svensk gastronomi håller en extremt hög nivå just nu, säger Mathias Dahlgren, hederspresident för Bocuse d´Or Europe.

De tävlande skulle på fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för vardera 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk har beslutats av Bocuse d’Or och det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls.

Överlag blev tävlingen en storseger för det Nordiska köket. Med Danmark på andraplats, Norge på brons och Finland på en hedrande femteplats. Utöver den svenska vinsten.

Länder som går vidare till VM i Lyon, Bocuse d´Or 2015

1. Sverige

2.Damark

3. Norge

4. Frankrike

5. Finland

6. England

7. Island

8. Estland

9. Ungern

10. Tyskland

11. Holland

12. Schweiz

Foto: Jonas Borg

Inlägget uppdaterades senast kl. 07:27 den 9 maj 2014.