Helgens bästa viner

Sommarvärme i antågande och det ska firas med ett friskt, riktigt spännande vitt vin och ett litet kraftpaket till rött vin. Båda vinerna dessutom från mindre kända vinländer.

825322[1]

Först ut är ett vitt vin från vinfirman Weingut Leth, GV Scheiben 2012 (art. 90394) från Österrike för 149 kronor. Det är ett riktigt spännande vin och högst prisvärt med liten, typisk kryddighet med tropisk frukt (päron, persika, lite mognare), bra friskhet, inslag av citrus i torr stil. Lättsamt i avslut med bud om en klunk till… och en till. Drick till ångkokt sej med citrusbaserad sås och färskpotatis.

http://www.systembolaget.se/90394

807738[1]

På rödvinssidan håller nu Uruguay att presentera sig och gör det på den svenska marknaden genom producenten Carrau och vinet 1752 Gran Tradition Petit Verdot Tannat (art. 6394) för 87 kronor. Här hittar vi en rejäl dos fruktighet, inslag av svart vinbär, det är kryddigt, har en lätt karaktär av kaffe, vanilj från fatlagring och bra balans i syra, strävhet och eldighet. Konsumeras allra helst till en lätt grillad oxfilé med primörer.

http://www.systembolaget.se/6394

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:15 den 20 maj 2014.