Helgens två måste-viner

Lite av ett husvin har det blivit, Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires (art. 5602) från södra Bourgogne. För endast 119 kr får man ganska mycket Bourgogne på flaska, om än inte storheterna. Detta är snarare ett lättsamt, drickvänligt vin med inslag av mineral, citrus, fat, en aning kryddighet och med en avslutande fin balans.

Det blir helgens första vin när den thaimarinerade kycklingen grillas och serveras med en lättare sallad.

632364

http://www.systembolaget.se/5602

 

Nu är värmen tycks stanna ska detta firas in med helgens andra vin, en riktigt bra rosé. Världens Viner kommer ju i dagarna ut med sitt roséspecial (inklusive Sardinien) och där hittar vi bland annat denna veckas favorit: M de Minuty Rosé (art. 2590) för 105 kronor. Detta vin från Provence har blivit närmast en symbol för hur rosévin ska smaka idag och fler copy cats försöker armbåga sig in på marknaden.

Vinet har en mycket frisk, mineralig karaktär med fin fruktighet, små doser av både hallon och jordgubbar i mer elegant stil.

Om grillen nu fortfarande är varm, är det bara att slänga på lite tonfisk och servera med wasabimajonnäs och färskpotatis.

598914

http://www.systembolaget.se/2590

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:06 den 23 maj 2014.