Majestätisk jaktstuga

Sugen på att bo majestätiskt på Sardinien? På 1920-talet fick denna magnifika byggnad sitt nuvarande slottsliknande utseende och 1959 blev det hotell – och vilket hotell…

Det tronar i eget majestät på en halvö med vatten runt omkring och med en anslående utsikt över Medelhavet med Capo Caccia som blickfång i väster. Och ändå är det bara en promenad på en kvart, tjugo minuter till Algheros stadsmur.

Visst ser Villa Las Tronas Hotel & Spa mer ut som ett mindre slott än en villa? Ja, rent av som en smaskig kunglig tårta, inte sant?

Det byggdes 1880 ovanpå ruinerna av ett vakttorn från antiken. Tanken var att det skulle bli en ”jaktstuga” åt den adliga släkten St Elias. Mellan 1918 och 1920 restaurerades det av fjärde generationens greve Don Arborio Mella och det var då det fick sitt slottsliknande utseende, en idé som kom från Mellas engelska fru Lady Rosamund Marke Wood. Under många år blev det mötesplats för kungligheter och andra dignitärer, och användas som semesterhus av italienska hovet.

1959 såldes det till det äkta paret Leonardo Masia och Giuseppina Fonnesu som byggde om det till ett hotell och donerade det till sina fyra barn. Två år senare byggde man till ytterligare en våning.

breakfast

1970 hette en av gästerna Samuel Beckett, han hade fått Nobelpriset året innan och började under vistelsen översätta sin egen roman Mercier et Camier, som han skrev 1946 – fast då på franska. Det gick dock trögt för hans engelska hade blivit ringrostig, enligt honom själv. Han höll sig undan solen och arbetade i en sval grotta intill Las Tronas privata badstrand. Enligt en källa ställdes ett bord dit och en man stod vakt utanför så att Beckett inte skulle bli störd, på bordet stod två glas – det ena med gin och det andra med blyertspennor. Beckett och hans fru Suzanne hade varit i Alghero tre år tidigare, men då bodde de förmodligen på ett annat hotell…

Idag har hotellet 24 rum, varav tre är sviter. Och – tja, sedan finns allt annat man förväntar sig: restaurang med Medelhavsutsikt, spa med alla möjliga behandlingar och träningsverktyg, jacuzzi i en del rum, pool både ute och inne – och helikopterflygplats – förstås.

För att nu inte tala om inredningen…

Villa Las Tronas
Lungomare Valencia 1
07041 Alghero
Tel: +39 079 981818
www.hotelvillalastronas.com

Läs mer om Sardinien, vin, boende, mat och annat lockande i Världens Viner nr 2, 2014 Sardinien special med kompletterande rosévinbilaga. Ute i handeln den 27 maj.

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:03 den 19 maj 2014.