Överraskande elegans från systrarna Tavares

En lunch med systrarna Sandra och Andrea Tavares da Silva blir närmast oförglömlig. Inte minst då den avslutas med ett portvin som är över 100 år gammalt.

Efter närmare ett trettiotal viner är man fullständigt övertygad: detta är något av det bästa som Portugal idag producerar. Inte ett vin utan flera, många, nästan samtliga, överraskar med sin klockrena balans mellan frukt, eldighet, syra och mognad. Det är med andra ord svårt att inte bli mimponerad.

Men vi tar det från början.

Vi sitter på restaurang 19 glas i Gamla Stan i Stockholm. På varsin sida om mig sitter Sandra Tavares da Silva och systern Andrea. De är på ett välkommet besök från Portugal för att prata vin. Eller kanske mest, för att låta vinet prata. Och det gör de genom att ha en uppvisning i vad det moderna Portugal kan erbjuda, vad deras företag Chocapalha i Lissabon-trakten och Wine & Soul i Douro kan ge för viner. Om man anstränger sig och har en tydlig vision.

– Redan från början ville vi göra attraktiva viner för vinkonsumenten. Men samtidigt med tydligt ursprung, förklarar Sandra, ansvarig önolog och haussad i internationella vinkretsar.

Redan från första stund blir man överraskad. Och en smula imponerad. Det står en arinto på bordet, och erfarenheten från vin på denna druva är minst sagt tvetydig, några nära dödenupplevelser, några helt ok viner. Men detta är något annat. Två årgångar provas, 2012 och 2013, och de är minst sagt intressanta med sin klockrena syra, fina fruktiga karaktär med bra mineralitet och tydlig årgångsvariation.

– Arinto är Portugals mest spännande gröna druva, säger Sandra.

– Terroir är också viktigt, tillägger Andrea.

20140519_150621_resized

Sedan går vi över till några viner på Sauvignon Blanc och senare Chardonnay. Man kan ju tycka att dessa internationella lågoddsare inte har något att göra i ett land som är känt för sitt mäktiga druvbestånd, över 450 druvor finns odlade i den portugisiska marken, men man kapitulerar. Husets Quinta de Chocapalha Sauvignon Blanc 2013 är rent, ambitiöst utan att vara pretentiöst, rejäl dos frukt men samtidigt återhållen druvtypisk karaktär. Elegans som ledord.

När vi sedan tar oss an de röda vinerna längre fram, fisken som serveras på 19 glas liksom smälter i munnen till deras Reserva Branco 2009 på 70 procent Chardonnay och resterande Viosinho, är överraskningsmomentet hela tiden närvarande. Av godo, ska tilläggas. Och sneglar man sedan mot priserna, blir man riktigt glad (men talar inte högt om det).

– När jag gör vin tänker jag ofta på restauranggästen. Det ska vara tillgängligt för så många som möjligt, förklarar Sandra.

Ser man tillprisvärdheten är hon på rätt spår. Visst har vi ofta sagt att det är mycket vin för pengarna när det kommer till diton från Portugal. Men detta är en helt annan historia. Det är moderna viner med uttalad vision, det är rent, balanserat och ändå med ursprungstvisten som idag åter är så viktig.

Detta visar sig också i flera av de röda vinerna, en Quinta de Chocapalha Tinto 2009 hit och en Pintas Character 2011 dit. Och då ska man veta att det förstnämnda produceras i Lisboa-området och det andra i Douro.

Årgång 2011 har ju redan nu gått till historien som en av Portugals bästa genom tiderna och provar man viner på denna årgång, ja då blir man fullkomligt övertygad.

– Det här är en årgång som vi verkligen behöver i Portugal för uppmärksamhetens skull, säger Andrea.

– Det är en mytisk årgång, säger Sandra.

Och som ett brev på posten kom belöningen. Men det tog ett tag innan de förstod vad som hade hänt.

– Plötsligen kom det massvis av beställningar från Brasilien på vårt vin Pintas 2011. De är alltid online i Brasilien. Och först efter ett tag förstod vi varför, då hade vinet redan sålt slut. Vårt vin hade fått 98 poäng av Winespectator, förklarar Sandra, det högsta poäng ett portugisiskt vin fått om man bortser från portvinerna.

Vinet är förtjänt all uppmärksamhet med sin strama karaktär (jodå, det står på bordet framför oss), det är ännu knutet men med stor potential i sin koncentration och intensiva längd.

Ett annat mycket spännande vin som vi hinner prova är Quinta da Manoella VV 2010 där VV står för Vieilles Vignes, alltså gamla vinstockar. Och i det här fallet handlar det om hundraåriga rankor som ger mycket begränsat med frukt, men desto mer intensiv. Samtidigt är vinet ett litet under av elegans med intressant mjuk tanninstruktur och just intensiv frukt.

Fattas bara la gran final, en liten klotformad glasflaska som bärs fram med vördnad av Sandra. Vinet 5G som syftar på att det är fem generationer gammalt, lika länge som familjen tillverkat vin, är ett portvin där blandningen utgörs av viner från 1880-talet och något decennium framåt.

Men här tar det stopp, anteckningar i provningsprotokollet känns plötsligen torftiga, nästan oförskämt prosaiska. Att vinet är vansinnigt gott, komplext med härliga mognadstoner och en överraskande fin syra är bara en del av sanningen. Det som är mer spännande ligger utanför orden, det svårbeskrivna, upplevelsen som låter sig smakas men svårligen uttalas.

Systrarna Tavares vet att de är på rätt väg, att vinerna får den uppmärksamhet de förtjänar.  Det mest spännande in sammanhangen är att de visar upp ett Portugal som överraskar i sin ambition, attraktion och prisvärdhet.

Mycket mer går knappast att begära.

Fotnot. Svensk importör av både Wine & Soul och Quinta de Chocapalha är Handpicked Wines. Flera av de nämnda vinerna finns tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:58 den 20 maj 2014.