Sardisk spaghetti med kaviartvist

Italiensk mat i alla ära. Men den sardiska är snäppet roligare, mer lokal och alltid överraskande gott. Som rätten nedan som tillagas med varm hand på restaurang Mancini i Stockholm city, en av de bästa italienarna i Sverige.

Buon appetito!

 

Spaghetti con la bottarga[1]

pasta_2376_tif

 

bottarga di muggine

spaghetti

5 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

hackad persilja

svartpeppar

 

Gör så här:

Koka 400 gram spaghetti i rikligt, lätt saltat vatten.

Bryn samtidigt vitlöksklyftorna skurna i hälften i en kastrull med olja.

Riv bottargan.

När spaghettin är kokt, fortfarande al dente, häll av den snabbt och lägg i pannan (spara lite av vattnet vid sidan). Rör om och tillsätt 2/3 av den rivna bottargan, svartpeppar, persilja och slutligen ett par skedar av kokvattnet. Blanda väl tills det blir krämigt.

Lägg spaghettin på serveringsfatet och strö över resten av bottargan. Servera genast.

 

VINTIPS!

Papiri 2012, Vermentino di Sardegna (75703, 100 kr)

 

[1]  ”Bottarga”, eller ”buttariga”, är Sardiniens version av kaviar. Den görs på rom från tonfisk eller multe, men det är den senare som anses vara allra finast: Bottarga di muggine.

 

Nyfiken på Sardinien? Världens Viner 2 2014 är ute i handeln nu. Ett fullspäckat nummer om viner, gastronomi, skönt boende och annat njutbart på den fantastiska ön mitt i medelhavet.

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:02 den 26 maj 2014.