Sveriges nyaste landslag älskar vin

Nyligen blev Beatrice Becher till ny svensk mästare i sommelerie. Tillsammans med de två andra finalisterna kommer hon nu att utgöra det nybildade sommelierlandslaget, Sveriges nyaste landslag.

Nu skapas ett svenskt landslag i sommelerie. Bakom idén hittar vi Sören Polonius, själv flerfaldig sommeliermästare. Med landslaget vill han ge Sveriges unga vinelit en extra skjuts och samtidigt rikta strålkastaren mot yrket ytterligare.

– Syftet med ett landslag är att höja statusen för matsalsarbete i allmänhet och sommeliererna i synnerhet. Kockarna har redan lyckats med detta, vilket lett till att svensk gastronomi fått ett rejält lyft. Kan vi skapa en liknande stolthet för matsalsarbete kommer även svensk service bli lika hyllad internationellt, säger Sören Polonius.

SomSM-5184 (800x533)

Det svenska landslaget består förutom av vinnaren i sommelier-SM, Beatrice Becher på Sturehof, också av andrapristagaren Johan Nilsson från PM & Vänner och tredjepristagaren Maya Samuelsson från Vinkällan.

De två förstnämnda kommer att representera Sverige i de nordiska mästerskapen.

I det förberedande arbetet kommer Sören Polonius främst att agera coach men också engagera experter inom relevanta områden.

Foto: Mikael Göransson

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:43 den 15 maj 2014.