Test: Lyckan är ett glas rosévin

stort-test-rosevin

I en av de mest ambitiösa provningar redaktionen på Världens Viner varit med om har det provats över 150 roséviner. Vi har valt ut guldkornen, de bästa, elegantaste och mest personliga vinerna. För det behövs sannerligen vägledning i rosévinsdjungeln.

Det första man frågar sig är: Behövs så många roséviner som Systembolaget har i sitt sortiment? Svaret på frågan är inte helt enkelt, men visst finns det invändningar. Många av vinerna är klart utbytbara, även om de i sig är helt ok.

Men för att vägleda i rosévinshyllorna har Världens Viner provat över 150 roséviner som bedömts och betygsatts. Och det är ett resultat som både överraskar och bekräftar en del fördomar man lätt skaffar sig som mångårig i vinbranschen.

Men det viktiga för provningspanelen har varit, som alltid, att bedöma helt förutsättningslöst. Här presenterar vi guldmedaljörerna! Och glad sommar!

Bäst i test

Gamla världen

Marqués de Riscal Rosado 2012, Marqués de Riscal, BS (Nigab) 79 kr Spanien (nr 79295)
Generös matrosé med toner av röda vinbär, hallon, lite frivolt men samtidigt med rejäl frukt, fin fräschör i solmogen spansk stil och ovanlig auktoritet för det blygsamma priset.

Marqués de Riscal Rosado 2012

Nya världen

Jacobs Creek Shiraz Rosé, Jacobs Creek (Pernod Ricard Sweden) 72 kr Australien (nr 6401)
Bärigt, sötaktigt med inslag av både hallon och jordgubbe i utpräglad drickvänlig stil. Fin balans mellan syra och den sötaktiga tonen som gör vinet till mycket tillgängligt utan att vara fjäskigt.

Jacobs Creek Shiraz Rosé

Champagne

Pol Roger Rosé 2004, Pol Roger (Ward Wine) 539 kr (nr 77071)
Pålitlig och publik årgångsrosé, fin balans med mineralpräglat, fruktorienterat avslut. En ung, fräsch champagne med fin, subtil röd frukt, bra balans, rejäl syra i charmerande, ytterst drickvänlig stil.

Pol Roger Rosé 2004

Mousserande

Reserv de Sours Sparkling Rosé, Chateau de Sours, BS (Moestue) 129 kr Frankrike (nr 73042)
Något blommigt med inslag av röda bär. I smaken friskt med viss brödighet och citrus. Fina bubblor, frisk fruktig karaktär, torr med elegans i längd.

Reserv de Sours Sparkling Rosé

Box & papp

Les Fumées Blanches Rosé 13 Box 3 lLes Fumées Blanches Rosé 13 Box 3 l, François Lurton, BS (The Wine Agency) 219 kr (nr 22138)
Friskt fruktig med fin syra, bra balans med härlig bärighet i klassisk elegant stil. Liten eftersötma som uppvägs av att bärigheten och syran träffar helt rätt. Ett skönt rosévin i elegant matorienterad stil. Sommarens rosébox, helt enkelt!

Etiketter:

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:43 den 26 maj 2014.