Vin på glas knäpp på näsan för Systembolaget

Efter Systembolagets beslut i februari tidigare i år att avlista samtliga Easy Wine Glass produkter ur sitt sortiment valde Rewine att överklaga. Alkoholsortimentsnämnden beslutade den 25 april att gå på Rewines linje.

Vin på glas är tillbaka på Systembolaget. Detta efter diverse rättsliga turer. Först fanns de att köpa, sedan plockade Systembolaget bort dem från hyllorna. Presschef Lennart Agén menade att glaset har en inbjudande karaktär som väcker särskild uppmärksamhet. Och alltså rimmar illa med monopolets policy om måttlighet.

Men företaget som distribuerar de fyllda vinglasen, Easy Wine Glass, protesterade och överklagade. Och har nu vunnit.

– Beslutet innebär att vi kommer att relansera Easy Wine Glass Merlot i ordinarie sortiment den 16 maj. Vi ser det som en seger och tror att responsen kommer att bli positiv och att ”glaset” snabbt kommer få fäste i fler butiker, säger Joakim Perani, vd Rewine.

mjzn5ihsszat0i9xuu0j

”Nämnden finner inte att det, mot bakgrund av den mångfald förpackningar som tillhandahålls i Systembolagets lokaler vid försäljning av vin och vid en jämförelse med dessa, eller av andra skäl, kan anses att den aktuella förpackningen är särskilt påträngande, uppsökande eller uppmanar till alkoholbruk. Den strider därför inte mot bestämmelsen i sjunde kapitlet, första paragrafen i alkohollagens bestämmelser,” lyder motiveringen från Alkoholsortimentsnämnden.

Samtidigt meddelar Easy Wine Glass att båda deras Chardonnay och Rosé inom kort kommer att dyka upp i Systembolagets beställningssortiment.

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:37 den 14 maj 2014.