Argentinsk vintrend går mot terroir

Nu skrivs nästa spännande kapitel i Argentinas moderna vinhistoria. Tidigare har druvorna Malbec och Torrontés varit i fokus, men nu är det alltså dags för en uppdatering och den stavas terroir. Det vet man kanske som allra bäst på Catena Zapata.

– Vi är i ständig utveckling. Någon frågade mig om våra viner kommer att var desamma om tio år som idag. Mitt svar var enkelt: Nej, det hoppas jag verkligen inte.

Det säger Ernesto Bajda, karismatisk chefsvinmakare på Catena Zapata med huvudsäte i Mendoza men som i veckan varit i Sverige med viner i bagaget.

Vinfirman har länge varit en referens i den sydamerikanska vinäringen. Det är samtidigt något som förpliktigar och visst ser man ett vinhus som gärna ligger i framkant.

– Vi tittar mer och mer på terruño, vad jordmånen, klimatet och läget kan ge dig. Det har blivit allt viktigare för oss.

En provning av ett flertal viner, egentligen högst drickfärdiga viner, som kommer från olika små vingårdar, ska betas av för att det ska gå att förstå resultatet. Terroir behöver alltså inte enbart betyda vingårdsviner, vilket är en stor missuppfattning, utan också vilka möjligheter druvstatusen från olika växtplatser ger i en blend.

– Det är enormt spännande att se hur exempelvis Malbec uppträder i olika växtmiljöer, i olika lägen. All denna kunskap ger oss sedan en bra bas i våra viner, förklarar Ernesto Bajda.

bevattning

Vi provar flera olika Malbecviner, samtliga från årgång 2011, och inser att en vingård, Adrianna, ger viner med stram struktur, komplexitet, bra syra och en annan, Nicasia, ger en råvara som är intensiv, mer pepprig, närmast svulstigt doftrik, och en tredje, Angélica, ger blandningen liten mintig aromatisk karaktär och plommontoner.

Men visst, huset jobbar också med storheter som Cabernet Sauvignon och Chardonnay, som vi också hinner med att prova. På samma vis, mycket terroirkänsla blir det. Man är däremot inte ute efter att göra röda Bordeaux- eller vita Bourgogne-varianter.

Men motsvarande gott kan det bli, i synnerhet i det vita White Bones Chardonnay och det röda prestigevinet Nicolás Catena.

Världens Viner tipsar:

Alamos Malbec: http://www.systembolaget.se/6670

Catena Chardonnay Tupungato: http://www.systembolaget.se/99526

 

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:06 den 11 juni 2014.