Dynamisk vinmakare med passion för Malbec

Den forna Bordeauxdruvan Malbec har blivit Argentinas nationaldruva. Idag producerar landet det ena mästerverket efter det andra, även om ett och annat stolpskott ibland står i vägen, vilket har gett utrymme åt detta spännande land på vinkartan.

En av dem som håller druvan allra kärast är Silvia Corti, passionerad Malbecaficionada sedan länge. Och det är klart, har man sin huvudverksamhet i Mendoza, Argentinas bästa vinregion och de små områdena Luján de Cuyo och Maipú, är det mer än naturligt med vurmen för denna blå druva.

Men idag är Argentina mer än en druva. Det handlar mer och mer om terroir.

Vi vill gärna jobba med mindre enskilda vingårdar längre fram. Detta för att vinerna ska få en tydligare ursprungskaraktär, säger Silvia Corti under ett kort Sverigebesök.

DSC_7435 

Silvia Corti visar stolt upp en flaska från egendomen Argenton där  Malbec är kung.

Idag äger företaget Argento, där hon är huvudvinmakare, 1 000 hektar, vilket bara står för en knapp tredjedel av den totala produktionen av de 6 miljoner liter de producerar årligen. Men trenden pekar allt tydligare mot vin från specifika växtplatser, en vision man kan hitta hos många av de mer visionära vinproducenterna i Argentina.

Med sig under sitt besök har hon några viner dels från huset Argento, dels från systerfirman Vistalba där man i de sistnämnda vinerna hamnar i en ny, spännande division. Vinerna är massiva i sin frukt, välstrukturerade, komplexa och med ett prisvärde som borde konkurrera ut de flesta diton i priskategorin 100 – 250 kronor.

DSC_7436 

Abrebocas, småplock, serverades till provningen, däribland en fantastisk getost från Peru.

Bäst under provningen var Vistalbas vin A 2011, där A mycket riktigt står för det bästa egendomen kan erbjuda (även om både B- och C-vinet var riktigt bra). Här hittar vi en djup druvkoncentration, fin balans mellan eldighet, stramhet och en mjuk tanninstruktur. Ett vin i toppklass med både Malbec och ursprung i snyggt förpackad stil. Precis som de vill ha det.

Vistalbas viner släpps på Systembolagets beställningssortiment 1 juli. Flera av Argentos viner finns på det ordinarie sortimentet, däribland två viner på Chardonnay och flera Malbec-viner.

Foto: Åke Jacobsson

Inlägget uppdaterades senast kl. 07:37 den 4 juni 2014.