Vinauktion på Systembolaget för 2,5 miljoner kronor

Måndagen den 9 juni sätter nästa stora auktion igång signerad Systembolaget och Auktionsverket i Stockholm. Sammanlagt 570 katalogiserade utrop går under klubban som räknas dra in drygt 2,5 miljoner kronor. Den som trodde att vinkällarna i Sverige var tomma, tror därmed fel.

Det spekulerades en del redan vid första auktionen för tio år sedan att det skulle bli en kortvarig företeelse. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med vin i svenska husens källare. Trodde man. Men oj vad man trodde fel. Och rariteterna tycks heller aldrig sina.

165249223 En lott sköna champagner. Utrop 12 000 kr

Nästa vecka med start måndagen den 9 juni är det dags för ytterligare en vinauktion, eller dryckesauktion kanske ska vara det mer korrekta. Det säljs faktiskt en del sprit, inte minst whisky också. Men det är vinet som dominerar och som vanligt är det franska viner, i synnerhet från Bordeaux, Bourgogne och Champagne som gäller.

165249903Moulain Touchais från 1887. Utrop 5 000 kr.

Första dagen, måndagen den 9 juni, är det champagne på agendan som kompletteras med vitt franskt, stilla vin, bland annat en Moulin Touchais från 1887. På tisdagen ägnas hela auktionsdagen åt röda Bordeaux-viner. Tredje och sista dagen handlar det om viner från övriga länder, Spanien, Italien, Libanon, Australien och USA samt en del starkvin och destillat.

Fotnot. Höjdpunkten från vinauktionen i maj var bland annat fyra flaskor Château Mouton Rothschild från åren 1945-1949 som klubbades för 165 000 kronor.

För mer info, gå in på:

http://www.systembolaget.se/Tjanster/Dryckesauktioner/aktuellauktion/

http://magasin5.auktionsverket.se/auktion/Drycker/

Inlägget uppdaterades senast kl. 10:25 den 5 juni 2014.