Vinplastik på politisk nivå

Vin är politik. För den som inte håller med torde det räcka med att titta på den svenska modellen för att bli övertygad. Här har vi ett monopol som bestämmer vad vi ska dricka, monopolet är statligt och bestäms utifrån politiska premisser. Så långt inga klurigheter även om invändningarna mot själva systemet är legio.

Samtidigt undrar man hur monopolet sköter detta politiska hedersuppdrag. Visst, folkhälsan i finrummet, och billiga boxen i köket, typ. Samtidigt: Vad är det nu vi dricker?

Att ungefär två tredjedelar vin vi konsumerar kommer från pappkartonger har inneburit att vinet i desamma bara har blivit bättre och bättre och storheter som Brocard och Torres signerar numera sina boxar utan större problem med samvetet och visst skrattar de hela vägen till banken. Men det är inte det som är det stora problemet, det ligger i blandningarna ämnade för enkom den svenska marknaden.

Systembolaget vill ha ett vin med viss karakteristik. Leverantörer jobbar febrilt för att nå detta och vinet som ligger närmast vad Systembolaget vill ha, oavsett kvalitativa aspekter, vinner. Alltså, det vin Systembolaget önskar hamnar så småningom på marknaden. Detta innebär att ett vanligt vin på svenska marknaden inte är detsamma som ”samma” vin på marknaden utanför Sverige. Hur knäppt som helst. Men det är så det fungerar. Och har gjort så länge att ingen längre höjer på ögonbrynen.

Nu finns ett annat problem: sötman i vinet. Halvsött som kategori har helt fallit bort i den svenska modellen även om hela EU använder sig av den. Vi hittar idag viner med uppemot 40 gram socker per liter som av monopolet betraktas som halvtorrt (!). Detta är inte bara vilseledande konsumentupplysning, utan därtill även respektlöst. Som grädden på moset ska Systembolaget nu skrota även kategorin halvtorrt.

Men det stannar inte där. En snabb titt på röda viner på Systembolaget ser vi att alltfler diton har en närmast skoningslös sötaktig karaktär och då menar jag inte fruktsötma, utan sockersötma. Ett av många röda viner jag provar har 17 gram socker per liter. Gränsen för halvsöta viner går vid 18 enligt EU-praxis.

Nej, detta vin med många andra kanske fungerar en kväll i december. Det ska med fördel värmas upp och serveras med både russin och mandel. Till en härlig köttbit är det däremot rena katastrofen. Det vet man också på Systembolaget. Desto märkligare är att man tiger om det.

Det var knappast detta det politiska hedersuppdraget gick ut på?

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:42 den 12 juni 2014.