Systembolaget inför straffavgift på tunga vinflaskor

Systembolaget vill nu införa en extraavgift på extra tunga vinflaskor. Detta för att förmå producenter att buteljer i lättare flaskor.

– Detta är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan, säger Therese Elmgren på Systembolaget.

Nu gör Systembolaget en rejäl miljösatsning. Detta i form av att tunga flaskor ska bort från sortimentet. En tredjedel av Systembolagets klimatpåverkan kommer från förpackningar, främst från glasflaskor. En omställning till lättare flaskor skulle innebära en betydande minskning av klimatpåverkan.

– Att gå över till lättviktsflaskor är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan. En minskad vikt på flaskan ger en nästan proportionell minskning av klimatpåverkan, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

Passagen 20 (800x532)

För att öka andelen lätta glasflaskor kommer Systembolaget att införa en avgift (till leverantörerna) på tunga vinflaskor. För vinflaskor 75 cl tas en avgift ut av leverantören för den del av flaskans vikt som överskrider 420 gram. Detta gäller allt stilla vin i sortimentet. Avgiften gäller för årgångsbetecknat vin skördat 2016 eller senare. För icke-årgångsbetecknat vin gäller kravet för det vin som levereras till Systembolaget från och med 1 januari 2017.

Systembolagets mål är att samtliga glasflaskor i sortimentet på sikt ska omfattas, dvs. även flaskor för öl, cider och andra drycker. De pengar som Systembolaget eventuellt får in från avgiften kommer att investeras i hållbarhetsprojekt med inriktning på klimatfrågor.

Det råder ännu delade meningar om hur detta kommer att påverka slutpriset på vin. En del producenter/leverantörer säger redan idag att de finansierar avgiften.

Exempel på avgift:

Vikt i gram/ avgift per flaska i kronor

500/0:40

600/0:90

800/1:90

Fotnot. I Kanada införde monopolet LCBO nyligen en liknande avgift. Där är nu 90 procent av alla vinflaskor av lättviktsglas (under 420 gram).

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:43 den 7 juli 2014.