Brasiliens bubbel imponerar

Vinlandet Brasilien kommer stort. Det röda vinet vinner terräng, det vita blir även det mer och mer internationellt uppmärksammat. Men kanske är det landets mousserande viner som imponerar mest.

En viktig del av den brasilianska vinproduktionen och som ofta imponerar är de mousserande vinerna. Här finns allt från trevligt fruktiga viner gjorda med charmatmetoden, det vill säga andra jäsningen på trycktankar, till riktiga toppviner som lagrats länge på jästfällningen.

När det gäller mousserande viner i Brasilien är Domain Chandon viktiga som föregångare med internationell acceptans tack vare ägarna Moët & Chandon. Vinerna som mest görs med charmatmetoden är välgjorda, men saknar den där riktiga intensiteten. Man undrar varför en champagneägd firma inte tar steget fullt ut och satsar mera på den traditionella metoden för riktig kvalitet.

Nu finns det dessbättre också en hel del producenter som gör fina viner enligt den traditionella metoden och högst anseende har kanske Cave Geisse. Den välkända chilenska önologen Mario Geisse kom till Brasilien 1976 för att leda Domain Chandon. Efter att ha lärt känna området närmare insåg han att det fanns potential för att göra ännu bättre viner. 1979 startade han därför eget och började plantera Chardonnay och Pinot Noir i ett område på hög höjd i Pinto Bandeira.

Idag har man 30 hektar vingårdar som levererar alla druvorna till deras viner. Under ledning av Carlos Abarzúa, som är delägare och som träffade Mario Geisse när båda arbetade på Domain Chandon, fick jag prova en hel rad av högklassiga mousserande viner.

26-09-2010-3590

Cave Geisse Brut är gjord på 70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Noir och lagras minst 24 månader på jästfällningen. Det är ett mycket elegant och stramt vin i klassisk stil med fin nyanserad fruktighet. 2008 Terroir Nature har dominans av Pinot Noir, lagras minst 36 månader och görs bara de bästa åren. Här ökade intensiteten och längden ordentligt. Som avslutning öppnade Carlos Abarzúa också en 1998 Cave Geisse Brut som legat på jästfällningen tills nyligen och som kunde matcha nästan vilken högklassig årgångschampagne som helst.

En annan typ av lätt mousserande viner som är vanligt förekommande i Brasilien och riktigt trevlig är de gjorda på muscatdruvor. Det här är prisvärda viner med ren fräsch typisk fruktighet och balanserad sötma som lätt kan platsa i en provning av Moscato d’Asti.

 

Vill du veta mer om Brasilien och övriga Sydamerikas viner. Håll utkik efter Världens Viner nr 3, 2104, ett riktigt tungt specialnummer om hela den sydamerikanska vinkontinenten. Ute i handeln i slutet av september.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:48 den 11 augusti 2014.