Sardiskt kultvin på bolaget

I klassiska Cannonau-land på Sardinien ligger vinegendomen Giuseppe Sedilesu insprängt i byn Mamoiada, maskernas stad. Orienteringen i familjefirman går mot bioviner och fokus ligger på druvan Cannonau. I dagarna släpptes deras kultförklarade röda vin Mamuthone på Systembolaget.

Mamoiada, eller Mamujada på sardiska, ligger lite drygt tio mil norr om Cagliari. Byn som har omkring 2 500 invånare, är känd för sina masker som används traditionsenligt under den lokala karnevalen.

Här finns vinproducenten Giuseppe Sedilesu, ett vinhus med stolt tradition och med familjen och den blå druvan Cannonau i fokus.

När det kommer till själva vinfilosofin, är det bio som är honnörsordet, bio som i biodynamisk. Från och med 2013 års skörd är Giuseppe Sedilesu nämligen certifierad biodynamisk producent. Och Emilio Mulargiu är inte lite nöjd när han säger det.

‒ Dessutom använder vi sedan länge bara vildjäst.

I dagarna släpps deras närmast kultförklarade röda vin Mamuthone, ett rött kraftigt vin på den lokala druvan Cannonau, Grenache annorstädes.

844743

Det är ett vin väl värt att prova, ett ursprungstypiskt sardiskt vin med både elegans och rustik karaktär, både bra frukt och överraskande syra.

Svensk importör är Martin Warnbring AB.

http://www.systembolaget.se/92223

Fotnot. Vill du veta mer om vinerna och maten från Sardinien finns Världens Viners specialnummer om den italienska Medelhavsön ut i handeln. Hela 148 sidor vinreportage, restaurangtips, härligt boende och mycket, mycket annat.

Inlägget uppdaterades senast kl. 17:09 den 7 augusti 2014.