Skön samling spanskt supervin

Sherry är ett av de märkligaste vinerna världen har skådat. Egentligen är det inte ett vin, utan en rad olika underkategorier som gör det än mer komplext. Nu släpper Gonzalez Byass hela åtta varianter i Sverige för den som vill upptäcka detta spanska supervin.

Internationellt är sherry idag bland det trendigaste att inmundiga. I London öppnar sherrybarer med rekordfrekvens och det tycks finnas utrymme för fler. I Sverige däremot hittar vi i regel några enstaka öppnade flaskor fino på krogen. Men det finns undantag, AG på Kungsholmen, exempelvis, som inte bara serverar en rad varianter utan vet också att saluföra det. Mera så!

snwblscmjdjzyk76nabf

Och nu får vi ännu mer hjälp, från en av de ledande sherryfirmorna i Spanien, Gonzalez Byass, som släpper en komplett uppsättning sherry av alla stilar och alla åldrar på Systembolagets beställningssortiment. Åtta till antalet, från den lätt, frivola finon till sockerstinna PX.

Detta är en veritabel guldgruva för alla som älskar vin och som vill upptäcka det närmast mytiska vinet från Andalusien.

Bland släppen hittar vi bland annat Alfonso Oloroso, ett kraftigt vin med knäckiga toner och fin friskhet; Leonor Palo Cortado, ett elegant vin med påtaglig nötighet i komplex stil och Nectar Pedro Ximenez, tillverkad på druvor som torkat i solen, ett vin som är härligt trögflytande och en dessert i sig.

Helt enkelt viner som måste upplevas.

För mer info, gå in på: http://www.nigab.se/producent/gonzalez-byass

Inlägget uppdaterades senast kl. 15:47 den 29 augusti 2014.