Lysande duo spanska viner

Norra Spanien är i ropet. Vita viner i världsklass och nu kommer de röda anstormande. Komplexitet, egensinne och kvalitet är avgörande.

Man kan bli överraskad för mindre. Men när vinerna från nordvästra Spanien nu släpps på den svenska marknaden är det faktiskt lätt att bli imponerad. Visst, Albariño har varit på modet ett tag, men trenden har ju varit att vi blivit serverade billigare och billigare diton. På Systembolaget säger man att för dyra viner på nämnda druva inte går att sälja.

Må så vara. Man önskar att de hade fel, för går man upp lite i prislapp hittar man i första rummet en enorm kvalitet, ett överraskande egensinne och en märkvärdig komplexitet.

Det visade sig inte minst när vinimportören Johan Lidby hade bjudit in två nordspanska vinmakare, Raúl Pérez från Bierzo och Pedro Rodríguez från Ribeira Sacra.

Vitt som rött provades och nästan samtliga var riktigt spännande. Rías Baixas-vinet Sketch signerat Raúl Pérez från 2003 var väl mest en kuriositet, fullpackad med jästtoner. Men när det kom till 2012:an var det full fart på både syra, frukt och frivol mineralitet. Strålande egensinnigt men tyvärr inte tillgängligt på Systembolaget.

Det är däremot El Castro de Valtuille 2011 (http://www.systembolaget.se/2736)  från Pedro Rodríguez och hans vingård i Bierzo. Vinet, kostar 119 kronor, är gjort på den lokala druvsorten Mencía som har blivit lite av kultförklarad de senaste åren. Och det är inte svårt att förstå varför. Den har alla egenskaper många idag söker när de ska göra ett komplext vin. Och konsumenterna är inte sena att hänga på.

20140909_121212_resized

Detta vin är härligt fruktigt med lakritstoner, björnbär, en väl integrerad ekfatskaraktär och rejäl längd. Prova till fågel på en bädd av varm sallad och det liksom sjunger i munnen.

Om man sedan kliver upp ett rejält snäpp, kan man få fullkomligt lysande viner för 400 kronor. Då handlar det om vingårdsviner som exempelvis La Cova de la Raposa eller en personlig favorit i El Castro de Valtuille Cepas Centenarias.

Den blå druvan Mencía tillsammans med de gröna Godello och Albariño skapar fina förutsättningar för spännande vinproduktion. Lägg till små vingårdar, extremklimat och – kanske framför allt – egensinniga vinproducenter som jobbar med personlighet och kvalitet, så får vi idag ett av världens mest spännande vinområde.

Och kanske är det så att vi bara sett början.

För mer info, gå in på: http://www.johanlidbyvinhandel.se/retail/producers/65/ och/eller http://www.johanlidbyvinhandel.se/retail/producers/71/

 

 

 

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:22 den 11 september 2014.