Exklusivitet i nionde generationen

Bodegas Carrau

Viner från Uruguay, kan det vara något? Jodå, det tycker omvärlden, men i Sverige lyser vinerna med sin frånvaro. Tyvärr. För detta är ett land med en rad spännande viner, inte minst från Bodegas Carrau, anrik vinproducent som har gjort vin sedan 1752 då det hela började i Spanien.

Idag har vinfirman flera vingårdar i Uruguay och räknas inte bara som en av landets bästa producenter, utan en av Sydamerikas diton. Världens Viner lyckades få en exklusiv intervju med vinmakaren Francisco Carrau.

Vad är det speciella med vintillverkningen i Uruguay?
– Man kan egentligen dela in svaret i fyra delar. För det första görs vinerna i det renaste ekosystemet enligt Yale och Colombia Universitys rapport kring miljö- och hållbarhetsindex, ESI 2005. Uruguay är det tredje renaste landet i världen efter Norge och Finland, säger Franciso Carrau.

Francisco Carrau

För det andra, förklarar han, är vinindustrin uppbyggd av små vinfirmor, i synnerhet om man jämför med Argentina och Chile. Dessutom handlar det ofta om familjeföretag med ursprung i Baskien, Katalonien och norra Italien.

– Den tredje egenheten handlar om att den arbetsföra befolkningen i landet är ansedd som den mest välutbildade vilket förhöjer och förädlar arbetet inom industrin.

Men den sista och kanske den mest kända har att göra med landets nationaldruva, Tannat. Druvan introducerades redan 1870 av basker och har adapterat mycket väl i det uruguayanska klimatet som är lite fuktigare och framför allt svalare än grannländernas.

– Vi bevattnar inte vingårdarna vilket gör att rankorna får kämpa mer vilket i slutändan innebär att druvorna får mer koncentration, i synnerhet i aromen. Och detta gäller både vita och röda viner och – inte minst – viner på Tannat.

Uruguay är trots allt ett litet vinland, inklämt mellan jättarna Brasilien och Argentina och lär ha svårt att hävda sig. Åtminstone när det kommer till storskalig produktion. Samtidigt har det hänt åtskilligt under de senaste åren och kvaliteten på vinerna har bara blivit bättre och bättre.

Den stora förändringen, menar han, skedde under 1990-talet då många producenter påbörjade ett intensivt kvalitetsarbete i vingården. Sedan dess har många insett att det viktiga för landet är att tillverka mindre vin men med bättre kvalitet för att kunna attrahera marknaden. Det handlar om att människorna bakom vinet har en annan idé för att det uruguayanska vinet ska vinna terräng.

– Nu kommer också en ny generation vinmakare och utbildade önologer som ger hela näringen en betydligt större dynamik och som öppnar upp för nya idéer inom vinsektorn.

Inlägget uppdaterades senast kl. 12:18 den 8 oktober 2014.